Rusia incepe sa atace violent aerodromurile unde ar putea ajunge avioanele F-16. Unul dintre acestea este situat in vestul Ucrainei

externe

F16

Exploziile au rasunat dinainte de rasarit, cand apararea aeriana ucraineana a respins un atac rusesc asupra acestui mic oras din vestul Ucrainei, unde se afla o baza aeriana importanta si o tinta frecventa a loviturilor Moscovei. Atacul din 27 iunie din Starokostiantyniv este o reamintire dura a provocarilor cu care se confrunta Kievul pe masura ce asteapta primele avioane F-16 produse de SUA, avioane de lupta pe care Rusia este hotarata sa le doboare la sol sau sa le distruga, relateaza Reuters.

Primele avioane sunt asteptate sa soseasca luna aceasta, iar Ucraina spera ca acestea vor spori fortele care se lupta sa respinga atacurile de-a lungul liniei frontului, care include bombe planante devastatoare pe care F-16 le-ar putea distruge.

Oficialii nu au dezvaluit unde isi vor avea baza avioanele F-16, dar Moscova a declarat, dupa atacul asupra Starokostiantyniv de joia trecuta, ca a vizat aerodromuri despre care credea ca le vor gazdui.

Baza aeriana a fost atacata frecvent inca din primele zile ale invaziei Rusiei din februarie 2022, inclusiv de drone si rachete hipersonice.

Locuitorii acestui avanpost militar au invatat sa se adapteze la pericolul constant. „Pe scurt, este ‘distractiv’ sa traiesti aici”, a declarat Vasil Muliar, oficial al orasului si expert in cultura locala, cu un zambet ironic, vorbind dupa atacul recent.

Un purtator de cuvant al fortelor aeriene ucrainene a declarat ca loviturile au provocat „anumite dificultati”, dar nu vor opri livrarea de F-16 sau utilizarea lor in lupta.

Oficialii sunt rezervati in ceea ce priveste detaliile atacurilor asupra unor obiective precum baze militare si infrastructuri critice.

Analistii militari au declarat ca rusii au vizat probabil infrastructura bazelor aeriene, cum ar fi pistele si facilitatile de depozitare, pentru a ingreuna aducerea si apoi decolarea avioanelor F-16.

Armata ucraineana, care are putine resurse de aparare aeriana, va fi, de asemenea, probabil fortata sa mute avioanele pretioase in jurul aerodromurilor, a declarat Justin Bronk, de la Royal United Services Institute. „Orice aparare aeriana terestra poate fi saturata daca rusii au suficienta grija sa traga suficiente rachete asupra unei tinte”, a spus el.

Dupa atacul de joia trecuta, guvernatorul Serhiy Tyurin a declarat ca apararea aeriana a distrus noua tinte deasupra regiunii sale. Cu putin timp inainte, fortele aeriene au avertizat locuitorii ca dronele se indreapta spre Starokostiantyniv.

Irina Sapciuk, redactor-sef al ziarului local „Orasul nostru”, a declarat ca locuinta parintilor sai a fost lovita intr-un raid anterior, deteriorand acoperisul si sopronul. „Au gasit resturi de la o racheta intr-un cires de langa fereastra”, a adaugat ea.

Cand calatoreste prin Ucraina, Sapciuk a spus ca ii este greu sa se descurce fara zgomotul avioanelor. „Este prea liniste pentru mine”, a glumit ea, adaugand ca sunetul a devenit un semn linistitor ca pilotii ucraineni, depasiti numeric, lupta.

Muliar, oficialul local, a amintit de istoria orasului ca bastion de aparare din secolul al XVI-lea si, sute de ani mai tarziu, centru nevralgic cheie pentru luptatorii pentru independenta ai noii Republici Populare Ucrainene dupa Primul Razboi Mondial: „Acesta a fost intotdeauna un centru al rezistentei”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: