Rusia isi extinde tot mai mult influenta in Africa: noul regim militar din Niger a rupt acordul cu SUA, care permitea prezenta de trupe americane in aceasta tara
Guvernul militar din Niger a anuntat ca a pus capat unui acord cu SUA care permitea personalului militar si civil al Departamentului Apararii sa opereze in Niger – la cateva zile dupa ce a purtat discutii la nivel inalt cu oficiali diplomatici si militari americani in aceasta saptamana.
„Guvernul Nigerului, tinand cont de aspiratiile si interesele poporului sau, decide cu deplina responsabilitate sa denunte cu efect imediat acordul referitor la statutul personalului militar al Statelor Unite si al angajatilor civili ai Departamentului american al Apararii pe teritoriul Republicii Niger”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei nigeriene, colonelul-maior Amadou Abdramane, citat de CNN.
Abdramane a adaugat ca acordul dintre cele doua tari – semnat in 2012, a fost impus Nigerului si a incalcat „regulile constitutionale si democratice” ale suveranitatii natiunii vest-africane. „Acest acord nu numai ca este profund inechitabil in substanta sa, dar, de asemenea, nu raspunde aspiratiilor si intereselor poporului nigerian”, a spus el.
Niger a fost candva un partener regional cheie pentru SUA, dar relatiile s-au deteriorat de cand junta militara a revendicat puterea in iulie 2023, in ceea ce SUA a desemnat oficial drept lovitura de stat. De atunci, SUA au retras multi dintre cei 1.100 de soldati care erau stationati in Niger.
Inalti oficiali ai Pentagonului considera ca mentinerea unei prezente in Niger este vitala pentru eforturile de combatere a terorismului in regiune. In octombrie, Pentagonul a declarat ca inca evalua modul in care schimbarea va afecta cele aproximativ 1.000 de forte americane stationate in tara.
Intr-o scrisoare trimisa Congresului in decembrie 2023, presedintele Joe Biden a precizat ca aproximativ 648 de militari americani raman dislocati in Niger.
Anuntul vine dupa vizita de trei zile a unei delegatii americane de rang inalt in Niger, saptamana aceasta. Abdramane a declarat ca delegatia americana a fost primita din „curtoazie” si „nu a respectat practicile diplomatice” prin faptul ca nu a furnizat informatii privind data sosirii sale, componenta delegatiei si scopul vizitei.
In timpul intalnirilor, oficialii nigerieni si americani au discutat despre tranzitia militara din Niger si despre cooperarea militara dintre cele doua tari, a declarat Abdramane.
„Guvernul nigerian regreta dorinta delegatiei americane de a refuza poporului nigerian dreptul de a-si alege partenerii si tipurile de parteneriate capabile sa il ajute sa lupte cu adevarat impotriva teroristilor”, a declarat Abdramane.
Abdramane a declarat ca Nigerul „denunta cu tarie atitudinea condescendenta” a SUA. „Aceasta atitudine este de natura sa submineze calitatea relatiilor noastre vechi de secole si sa submineze increderea dintre cele doua guverne ale noastre”, a spus el. El a respins, de asemenea, ceea ce a spus ca ar fi fost acuzatii privind un acord secret incheiat cu Rusia si Iranul, desi multi analisti vad schimbarea sa de directie ca fiind influentata de Kremlin.