Rusia numeste „un pas ostil” blocarea de catre Republica Moldova a peste 20 de portaluri de propaganda in limba rusa
Rusia a calificat marti drept „un pas ostil” decizia Republicii Moldova de a bloca peste 20 de portaluri in limba rusa in ajunul alegerilor locale din aceasta fosta republica sovietica de la granita cu Ucraina, transmite EFE, citata de Agerpres.
„Un astfel de pas in mod deschis ostil fata de Rusia este un alt exemplu de politica oficiala irationala antirusa a Chisinaului”, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citata intr-un comunicat.
Oficialul rus a denuntat faptul ca autoritatile moldovenesti au blocat site-uri ale canalelor publice rusesti precum NTV, Vesti si RT; Zvezda, televiziunea Ministerului Apararii rus; canalul ultranationalist Targrad si agentii precum Rossia Segodnia.
„Blocarea masiva a accesului la site-urile de informare in limba rusa este o incalcare grava de catre autoritatile moldovenesti a libertatii de exprimare si a drepturilor cetatenilor sai la informatii in limba rusa, o limba cunoscuta de majoritatea covarsitoare a moldovenilor”, a transmis Zaharova. Ea a comentat ca, pentru Chisinau, prioritatea „nu o reprezinta interesele poporului moldovenesc”, ci liniile directoare „rusofobe” dictate de sponsorii sai occidentali.
„Fara indoiala ca cetatenii tarii vor aprecia in mod corespunzator aceasta alegere a prioritatilor”, si-a exprimat ea speranta, facand aluzie la alegerile municipale din 5 noiembrie. Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anuntat marti blocarea a 22 de site-uri in limba rusa pentru diseminarea informatiilor de la autoritatile unei tari aflate in mijlocul „un conflict militar” si care a fost recunoscuta drept „stat agresor”.
SIS a transmis totodata ca a trimis deja ordinul corespunzator furnizorilor pentru a proceda la „blocarea imediata” a respectivelor resurse. In urma cu cateva luni, accesul la cinci site-uri ale agentiei oficiale ruse Sputnik a fost blocat pentru emiterea de „informatii false”, iar la jumatatea lunii septembrie seful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat.
Republica Moldova a inchis anul trecut sase posturi de televiziune rusesti cu scopul declarat de a-si proteja cetatenii de propaganda si dezinformarea de la Kremlin, care sprijina regiunea separatista Transnistria, din estul R.Moldova, aminteste EFE. Presedinta Republicii Moldova, proeuropeana Maia Sandu, mentine relatii „extrem de tensionate” cu Moscova – dupa cum o recunoaste insusi Kremlinul – pe care o acuza de amestec in politica nationala.
Republica Moldova, care a gazduit in luna mai summitul Comunitatii Politice Europene la care au participat principalii lideri ai Uniunii Europene, s-a aflat inca de la inceputul razboiului din Ucraina in fruntea luptei impotriva interventiei militare ruse si a gazduit sute de mii de refugiati ucraineni. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a dat asigurari ca Occidentul incearca sa transforme Republica Moldova in „urmatoarea Ucraina” si a acuzat-o pe Sandu ca este „nerabdatoare” sa adere la NATO.