externe

Rusia pregateste o contraofensiva majora in regiunea Kursk. Obiectivele ofensivei ucrainene “par sa fi esuat”

O analiza a Washington Post (WP) remarca faptul ca „in timp ce presedintele Volodimir Zelenski strabatea Europa si Statele Unite pentru a-si promova „planul de victorie” care vizeaza incheierea razboiului cu Rusia, fortele ucrainene intampinau esecuri semnificative pe campul de lupta”.

In 6 august, fortele ucrainene i-au luat pe rusi prin surprindere prin ofensiva lor in regiunea rusa Kursk, iar Moscova a angajat peste 50.000 de soldati in aparare, conform oficialilor ucraineni.

In ultimele zile, trupele ruse si-au intensificat eforturile de a impinge trupele ucrainene din regiunea Kursk. Potrivit analistilor militari, rusii testeaza acum punctele slabe ale apararii ucrainene si se pare ca urmeaza o operatiune de mai mare anvergura.

Institutul pentru Studierea Razboiului, care monitorizeaza indeaproape conflictul, a comunicat ca exista “dovezi vizuale” care indica faptul ca fortele ruse au recapatat controlul asupra a 46% din teritoriile din regiunea Kursk.

Cel mai probabil, trupele ruse nu au lansat inca o ofensiva de amploare in regiunea Kursk. Aceasta opinie a fost exprimata de un analist militar din Viena, Franz-Stefan Gady, potrivit ziarului american.

„Nu cred ca putem vorbi despre o ofensiva rusa de amploare care sa-i poata impinge pe ucraineni in acest moment. Cred ca suntem inca in faza de formare, in faza preliminara inaintea unei ofensive mai mari. Si principalul obiectiv al trupelor rusului in acest moment este de a slabi fortele ucrainene cu lovituri de artilerie si drone”, a spus el.

Potrivit acestuia, rusii verifica acum punctele slabe ale apararii ucrainene. „Este ingrijorator faptul ca ucrainenii sunt deja in faza in care sunt impinsi inapoi”, a adaugat Gady.

Publicatia mentioneaza ca, in urma recentelor contraatacuri din regiunea Kursk, fortele ruse au recuperat jumatate din teritoriile pierdute, punand sub semnul intrebarilor cat timp va putea Kievul sa mentina aceste pozitii rusesti.

Potrivit lui Konrad Muzyka, un analist militar la Rochan Consulting din Polonia, Ucraina trebuie sa trimita mai multe unitati in regiunea Kursk sau sa atace in alta parte pentru a-u pune pe rusi intr-o situatie dificila.

Analistul noteaza ca rusii au aproximativ 33 de unitati in zona (de la 12 la mijlocul lunii august), iar ucrainenii au desfasurat aproximativ 23 de unitati in total. „Problema este ca ucrainenii nu par sa aiba in acest moment capacitate libera pentru astfel de actiuni”, a spus el.

Unul dintre obiectivele initiale ale ofensivei Kursk – atragerea trupelor ruse la Kursk si slabirea atacurilor acestuia in alta parte – pare sa fi esuat, spun analistii. Rusia si-a mentinut forta principala a invaziei sale in estul Ucrainei, atacand in jurul flancurilor orasului Pokrovsk si, de asemenea, la sud in jurul Kurakhove.

Insa, potrivit analistilor, pentru a impinge complet trupele ucrainene din regiunea Kursk, va fi nevoie de forte rusesti mai importante, ceea ce va creste proportional pierderile din randul armatei ruse, care oricum sufera la acest capitol.

Comandantul Fortelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sirski, a negat afirmatia lui Putin conform careia trupele ucrainene sunt inconjurate in regiunea Kursk.

Conform acestuia, luptatorii ucraineni isi continua actiunile active in directia Kursk si, in ciuda presiunii enorme a inamicului in aceasta directie, rusii sufera pierderi semnificative de personal si echipament militar.

Fortele armate ucrainene sustin ca pana acum au provocat daune grave fortelor ruse, respectiv peste 17.800 de victime. Oleksandr Sirski a declarat: „Un total de 6.662 de soldati rusi au fost ucisi, 10.446 raniti si 711 capturati din 8 august”.

Aceasta naratiune despre uzura reciproca a fortelor reflecta “realitatea brutala din prima linie”, scrie sursa citata.

 

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Opozitia din Georgia acuza fraudarea masiva a alegerilor de catre partidul pro-rus aflat la putere. Sute de buletine de vot introduse ilegal in urne – VIDEO

Opozitia georgiana acuza partidul Visul Georgian, aflat la putere, a fraudat masiv alegerile de sambata,…

29 de minute ago

Polonia nu va transfera Kievului arme cumparate din Coreea de Sud: „Nu exista niciun scenariu in care sa le predam”

Andrzej Duda, presedintele Poloniei a negat pe marginea oricaror speculatii privind  posibilitatea de a transfera…

3 ore ago

Pretul shaormelor s-a dublat in ultimii doi ani, era 16 lei in 2022: „Avem mancare mai scumpa decat in Italia si mai proasta”

Pretul shaormelor s-a dublat in ultimii doi ani in Romania, ajungand la cel putin 32…

3 ore ago

Zelenski, tradat din nou: Germania si Franta se opun planului UE de a trece peste veto-ul premierului ungar Viktor Orban privind Ucraina

Germania si Franta se opun planului UE de a trece peste veto-ul premierului ungar Viktor…

57 de minute ago

Dupa un an de teste, vom vedea primul tren Alstom pe ruta Bucuresti Nord-Brasov. Contractul a fost semnat in 2022

Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) a publicat proiectul de decizie a presedintelui ARF pentru aprobarea…

2 ore ago

Coreea de Nord: „Trimiterea de trupe in sprijinul Rusiei este in conformitate cu reglementarile dreptului international”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord anunta ca orice decizie de a-si trimite trupele…

4 ore ago