Rusia promoveaza agenda „noii ordini mondiale” la summitul BRICS largit: „Noi suntem motoarele cresterii economice globale”

externe

BRICS, aderare, Egipt, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite

Rusia gazduieste cel mai recent summit BRICS de marti, promovandu-si agenda pentru a crea o „noua ordine mondiala” care provoaca Occidentul, relateaza CNBC.

Grupul a fost compus initial din Brazilia, Rusia, India si China inainte ca Africa de Sud sa se alature in 2010. De atunci, s-a transformat intr-un forum geopolitic pentru cele mai puternice natiuni din lume din afara Occidentului.

BRICS are acum putere suplimentara dupa ce Egiptul, Etiopia, Iranul si Emiratele Arabe Unite s-au alaturat grupului in ianuarie.

Rusia a incercat sa atraga tarile „Sudul Global” – sau tarile in curs de dezvoltare din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America Latina – care sa contrasteze cu „Nordul Global” al natiunilor industrializate, conduse in mod traditional de SUA.

Rusia, care detine presedintia rotativa a BRICS, izolata economic si aspru sanctionata de Occident, poate sa apeleze la summitul din acest an pentru a demonstra ca inca impune respect pe scena globala si are aliati puternici dispusi sa inchida ochii la razboiul in desfasurare din Ucraina.

Putin a descris grupul intarit BRICS ca fiind un „indicativ puternic al autoritatii in crestere a asociatiei si al rolului sau in afacerile internationale” si a semnalat vineri ca intentioneaza ca asa-numitul format „BRICS +” sa provoace Occidentul atat din punct de vedere geopolitic cat si economic.

„Tarile din asociatia noastra sunt in esenta motoarele cresterii economice globale. In viitorul previzibil, BRICS va genera principala crestere a PIB-ului global”, le-a spus Putin oficialilor si oamenilor de afaceri vinerea trecuta la forumul de afaceri BRICS de la Moscova, care a precedat summitul grupului.

Cel de-al 16-lea summit BRICS are loc sub tema „intarirea multilateralismului pentru o dezvoltare si securitate globala echitabila”, Kremlinul afirmand ca liderii BRICS vor face schimb de opinii cu privire la „probleme stringente de pe agenda globala si regionala”, precum si cu privire la „ trei piloni principali ai cooperarii identificati de presedintia rusa: politica si securitate, economia si finantele si legaturile culturale si umanitare.”

Kremlinul a adaugat ca se va discuta si posibila extindere a grupului BRICS prin crearea unei noi categorii de „state partenere”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: