Rusia refuza brutal oferta Turciei de a-i salva pe ranitii de la Azovstal: „A face din criminalii de razboi ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie fata de istoria anului 1941”
Rusia a refuzat duminica sa negocieze cu privire la posibilitatea eliberarii combatantilor ucraineni ai batalionului nationalist Azov, baricadati de mai multe saptamani in tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de razboi”, relateaza EFE, citata de Agerpres. Turcia anuntase anterior ca are pregatita o nava pentru salvarea ranitilor din subteranele Azovstal.
„A face din criminalii de razboi ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie fata de istoria anului 1941”, cand Germania nazista a invadat Uniunea Sovietica, a declarat Vladimir Medinski, negociatorul sef al rus pe canalul sau Telegram.
In Ucraina insa, Rusia de astazi a lui Vladimir Putin este comparata cu regimul pe care Medinski, unul din istoricii indragiti ai presedintelui rus, il infiereaza, potrivit media ucrainene, care scrie ca inceperea invaziei a amintit multor ucraineni un foarte popular cantec din anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, „Baticul albstru”: „La 22 iunie, fix la ora 04:00, Kievul a fost bombardat si noua ni s-a comunicat ca razboiul a inceput…”.
Invazia rusa a inceput in Ucraina la 24 februarie, la 04:00 dimineata, iar doua zile mai tarziu ministrul leton de externe, Edgar Rinkevici, scria pe blogul sau de pe Twitter: „Rusilor, asta acum e despre voi: ‘Exact la ora patru, Kievul a fost bombardat si ni s-a comunicat ca razboiul a inceput'”.
Medinski (nascut de fapt in RSS Ucraineana), care in perioada cat a fost ministru rus al culturii (2012-/2020) a contribuit la rescrierea istoriei Rusiei pentru a corespunde actualei politici a Kremlinului, considera eronat si impropriu a compara apararea Azovstal cu rezistenta aparatorilor fortaretei Brest (Belarus) in 1941 in fata inaintarii de neoprit a trupelor naziste.
De altfel, Medinski, autor a 13 volume despre istoria Rusiei, a promovat in cartile sale teza ca orice infractiune inceteaza sa mai fie infractiune doar pentru ca a fost comisa de „ai nostri”, atragandu-si criticile unei parti a intelectualitatii ruse si ale media neafiliate Kremlinului.
Combatantii Azov, sustine oficialul rus, repetand narativul Kremlinului, „au tarat sute de civili in tuneluri, luandu-i ca ostatici”, „au propus schimbarea ostaticilor civili pe hrana si medicamente” si „au impuscat in spate ostatici si civili din tara lor”.
De fapt, dupa cum sustin observatori ucraineni si chiar jurnalisti rusi, precum Iulia Latanina, civilii din Mariupol s-au refugiat in combinatul siderurgic Azovstal, pentru ca in primele saptamani ale razboiului era un loc sigur in fata bombelor in rachetelor rusesti, pentru ca apoi fortele ruse sa inceapa sa bombardeze otelaria.
Cei din batalionul Azov au impartit ultima bucata de paine cu civilii, iar „minciunile Moscovei” pot fi usor demontate, declara rude ale combatantilor, care la 14 mai s-au adresat dupa ajutor presedintelui Chinei, Xi Jinping, cu rugamintea de a interveni pe langa omologul sau rus Vladimir Putin pentru a-i lasa pe cei ramasi la Azovstal sa plece intr-o tara terta, potrivit Focus.ua.
Anna Ivleva, sotia unui puscas marin, a apreciat intr-o conferinta gazduita de redactia agentiei de presa Ukrinform, ca intrucat China este partener economic al Rusiei poate ca Putin ar putea sa accepte un dialog pe aceasta tema cu Xi Jinping.
Stavr Visnetki, tatal unuia dintre combatantii Azov, a propus evacuarea celor ramasi la otelarie intr-o terta tara, cu conditia ca ei sa nu mai participe la ostilitati.
Cand se refera la crime de razboi comise de cei din Batalionul Azov, Medinski se refera la „genocidul” comis – potrivit Moscovei – in ultimii opt ani de armata ucraineana impotriva populatiei civile din Donbas, noteaza EFE.
Atunci cand a anuntat „operatiunea speciala militara” rusa in Ucraina, Vladimir Putin a invocat „denazificarea” Ucrainei ca unul dintre argumente, in timp ce i-a numit pe neonazisti drept „bastarzi”.
In opinia mai multor jurnalisti ucraineni, dar si rusi (independenti), Putin nu poate ierta ‘Azovului’ faptul ca in 2014 a eliberat Mariupolul de sub separatistii prorusi, care cucerisera pentru scurt timp acest oras-port la Marea Azov. Din cei 900 de membri ai batalionului, cel mult 180 pot fi numiti radicali, conform analistului ucrainean Vitali Katenelson. Din 2015, batalionul Azov face parte din Garda Nationala a Ucrainei si este unul dintre cele mai instruite unitati ucrainene.
Un grup de rude ale luptatorilor, majoritatea sotii, s-au deplasat la sfarsitul saptamanii trecute in Turcia pentru a se intalni cu presedintele Recep Tayyip Erdogan, a carui tara a gazduit deja negocieri intre cele doua parti.
La sfarsitul saptamanii trecute, trei fosti presedinti ai Ucrainei, Leonid Kucima, Victor Iuscenko si Petro Porosenko, au facut apel la comunitatea internationala sa-i salveze pe cei care inca rezista in otelarie, unde au spus ca mai exista si un grup de civili.
Ei au cerut „ajutor pentru autoritatile ucrainene prin toate resursele diplomatice disponibile pentru a salva vietile civililor si soldatilor ucraineni pe care Rusia incearca sa-i elimine din ordinul (presedintelui rus Vladimir) Putin, cu metode barbare in incinta otelariei Azovstal”.
Desi Putin a ordonat suspendarea asaltului asupra combinatului, otelaria este supusa unor bombardamente intense, potrivit autoritatilor ucrainene.
Soldatii rusi au folosit duminica bombe incendiare sau cu fosfor alb impotriva combinatului siderurgic. Temperatura lor de ardere ajunge la 2000-2500 de grade Celsius, a indicat un consilier al primarului ucrainean al Mariupolului.
Organizatia internationala de voluntari InformNapalm a indicat la randul sau, duminica seara, ca Rusia pregateste o operatiune speciala la Mariupol cu participarea a sute de prizonieri de razboi ucraineni si a unor civililor rapiti de catre rusi pentru a-i scoate din tuneluri pe combatantii si puscasii marini baricadati in combinatul Azov.