Rusia a reiterat marti cererea ca Banca Agricola de stat sa fie reconectata la sistemul global de plati SWIFT pentru a preveni stoparea acordului cu cereale la Marea Neagra si a spus ca nu va accepta o propunere de compromis, potrivit Reuters.
Cu 13 zile ramase pana la expirarea acordului, care a permis Ucrainei sa exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagra in ciuda invaziei Rusiei, Moscova a spus ca nu s-au inregistrat progrese in niciuna dintre cererile sale cheie, inclusiv problema bancara.
Financial Times a raportat luni ca Uniunea Europeana ia in considerare o propunere de a permite bancii ruse Rosselhozbank sa infiinteze o filiala care s-ar putea conecta la SWIFT.
Insa purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins ideea ca fiind „in mod deliberat imposibil de realizat”, spunand ca va dura multe luni pentru a infiinta o astfel de unitate si inca trei luni pentru a se conecta la SWIFT.
De asemenea, ea a respins o incercare a ONU de a crea un canal alternativ de plata intre Rosselkhozbank si banca americana JP Morgan. „Nu exista un inlocuitor real pentru SWIFT si nu poate fi”, a spus Zakharova intr-un comunicat.
Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a declarat luni ca nu este sigura ca acordul cu cereale va fi reinnoit. „ONU face tot ce poate si vom face tot ce putem. Am lucrat deja foarte strans cu City of London pentru a activa un sistem de plata foarte complex pentru cereale, pentru a-l face sa functioneze si a continua sa obtinem hrana pentru oameni”, a spus ea.
Rusia spune ca intreruperea accesului bancii la SWIFT este unul dintre obstacolele cu care se confrunta propriile exporturi de alimente si ingrasaminte si ca nu poate continua sa reinnoiasca acordul cu Marea Neagra decat daca aceste probleme sunt rezolvate.
Miza este mare. Organizatia Natiunilor Unite afirma ca acordul a permis pana acum exportul a peste 32 de milioane de tone de alimente din trei porturi ucrainene la Marea Neagra in 45 de tari de pe trei continente.
Acesta descrie acordul cu cereale de la Marea Neagra si eforturile de a facilita exporturile rusesti de cereale si ingrasaminte drept „un colac de salvare pentru securitatea alimentara globala”.
Orice perturbare sau oprire a unui astfel de comert ar putea agrava o criza alimentara in cele mai sarace tari si ar putea duce la cresterea preturilor globale. Din martie 2022, preturile globale la alimente au scazut cu 22%, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura.
Rusia a amenintat anterior sa renunte la acord, dar retorica sa s-a intarit de atunci.
Ministerul rus de Externe a declarat marti ca este „evident ca nu exista motive” pentru a prelungi acordul dupa 17 iulie si ca Rusia face tot ce este necesar pentru ca toate navele vizate de acord sa paraseasca Marea Neagra inainte de aceasta data. De asemenea, a mai spus ca acordul a livrat cereale ucrainene tarilor „bine hranite”, dar nu a reusit sa ii ajute pe cei mai nevoiasi.
Cele mai sarace cinci tari – Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan si Somalia – au primit doar 2,6% din cerealele transportate, a spus acesta, in timp ce situatia privind exporturile rusesti de cereale si ingrasaminte „a continuat sa se inrautateasca”.
ONU a declarat ca Programul Alimentar Mondial a cumparat peste 700.000 de tone de cereale in cadrul acordului cu Marea Neagra pentru operatiuni de ajutor in aceste tari – egal cu volumele pe care le-a procurat din Ucraina in 2021.
Dar a recunoscut ca „o criza a ingrasamintelor ramane o realitate pentru fermierii din anumite tari in curs de dezvoltare, pe fundalul crizei costului vietii”.
ONU continua sa lucreze la modalitati de a facilita exporturile rusesti de ingrasaminte, inclusiv o platforma de finantare a comertului cu Banca Africana de Export-Import (Afreximbank), facilitati legate de banca si asigurari si reluarea rutelor cheie pentru ingrasaminte si amoniac.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…