Rusia nu a primit detalii ale propunerilor de pace pentru incheierea razboiului din Ucraina evocate de presedintele brazilian Lula da Silva si de cel sud-african Cyril Ramaphosa, dar este dispusa sa le studieze, spre deosebire de Occident, care accepta doar planul de pace al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, in timp ce un purtator de cuvant al presedintelui Zelesnki a declarat ca acesta saluta initiativa lui Ramaphosa si este dispus sa-l primeasca la Kiev impreuna cu alti lideri africani „pentru a discuta despre formula de pace ucraineana”, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.
„Exista si alte initiative de pace, cea a Braziliei, sau a presedintelui Africii de Sud. In ambele cazuri vom raspunde apelurilor din partea prietenilor nostri latino-americani si africani ale caror propuneri suntem dispusi sa le studiem”, a afirmat Lavrov la o conferinta de presa comuna cu omologul sau belarus Serghei Aleinik.
Potrivit ministrului rus, este vorba despre initiative „generate de dorinta sincera de a ajuta la stabilizarea ordinii mondiale”. „Dar deocamdata, spre deosebire de (initiativa) vecinilor chinezi, nu am primit vreun document din partea brazilienilor si nici din partea sud-africanilor”, a precizat Lavrov.
„Ne intereseaza sa transmitem logica noastra unui numar cat mai mare dintre partenerii nostri de pe toate continentele” si Rusia este deschisa „contactelor atunci cand (partenerii sai) vor fi pregatiti”, a explicat el.
Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa si-a anuntat marti intentia de a le prezenta la sfarsitul saptamanii viitoare presedintilor rus si ucrainean, Vladimir Putin si Volodimir Zelenski, o propunere de a vizita tarile lor impreuna cu o misiune africana de pace din care ar urma sa faca parte de asemenea sefii de stat din Egipt, Senegal, Congo, Zambia si Uganda.
In initiativa chineza de 12 puncte „principalele postulate au caracter sistemic si global: necesitatea respectarii si indeplinirii in totalitate si fara standarde duble a principiilor ONU, necesitatea aprobarii la nivel global a indivizibilitatii securitatii” si excluderea recurgerii la sanctiuni unilaterale, a rezumat Lavrov propunerea chineza menita sa conduca la incetarea razboiului pornit de Rusia contra Ucrainei.
Aceasta initiativa a Beijingului nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumera 12 principii de actiune, printre care incetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranitatii, respingerea recurgerii la arme nucleare etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esentiala a Kievului si Occidentului.
„Pozitia Chinei are la baza intelegerea a ceea ce se intampla in prezent in Ucraina si reflecta fenomenele critice care s-au acumulat in ultimii ani in politica si economia mondiala ca o consecinta a actiunilor Occidentului menite sa franeze dezvoltarea multilaterala internationala”, a explicat mai departe seful diplomatiei ruse. El a deplans respingerea de catre SUA si UE a initiativei de pace chineze, respingere care in opinia sa ar fi determinata de rationamentul ca „daca Rusia spune ca ea poate fi discutata, atunci este inutila”.
„Ei (SUA si UE) spun ca Rusia nu doreste sa negocieze in conditiile lui Zelenski si ca unicul plan pe care Occidentul il poate promova este cel in zece puncte al lui Zelenski”, a mai remarcat Lavrov. Acest plan ucrainean, observa el, „cere capitularea Rusiei, judecarea Rusiei, plata de reparatii Ucrainei si altora, iar abia dupa acestea regimul de la Kiev ar accepta voluntar semnarea unui acord de pace”. Asadar, „judecati voi singuri!”, a incheiat Lavrov.
In acest timp, un purtator de cuvant al presedintiei ucrainene a declarat pentru cotidianul Ukrainska Pravda ca Zelenski saluta initiativa presedintelui sud-african de a organiza o misiune de pace alcatuita din lideri africani si este dispus sa-l primeasca pe presedintele Cyril Ramaphosa la Kiev. „Presedintele Ucrainei saluta aceasta initiativa de pace. Volodimir Zelenski este pregatit sa primeasca acesti distinsi vizitatori in Ucraina, pentru a le asculta propunerile, pentru a discuta despre formula de pace ucraineana si a-i invita sa se alature punerii ei in practica”, a indicat oficialul ucrainean.
Presedintele Zelenski a evocat anul trecut in decembrie un plan de pace in 10 puncte, pe care l-a discutat, printre altii, si cu presedintele SUA, Joe Biden. Zelenski cere Rusiei in acest plan sa-si retraga trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, si sa fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, asadar Moscova sa accepte infrangerea.
Kremlinul a declarat in repetate randuri ca este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar ca nu vede nicio dorinta din partea Kievului de a face acelasi lucru si a acuzat Ucraina ca s-a retras de la negocieri, dupa ultimele tratative desfasurate in martie anul trecut, pentru ca asa i-ar fi cerut Washingtonul.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…