Rusia si Ucraina se acuza reciproc ca pun la cale un atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie

externe

centrala nucleara, Zaporojia, Rusia, refuz, cedare, Ucraina

Rusia si Ucraina s-au acuzat marti reciproc ca pun la cale un atac asupra centralei nucleare Zaporojie, detinuta de Rusia, mult timp subiect de acuzatii si suspiciuni reciproce, potrivit Reuters.

Trupele ruse au confiscat cea mai mare instalatie nucleara din Europa cu sase reactoare, in zilele urmatoare invaziei, in februarie 2022.

De atunci, fiecare parte a acuzat-o in mod regulat pe cealalta ca bombardeaza in jurul centralei, situata in sudul Ucrainei, si ca risca un accident nuclear major.

Renat Karchaa, un consilier al sefului Rosenergoatom, care opereaza reteaua nucleara a Rusiei, a declarat ca Ucraina intentioneaza sa arunce asupra centralei munitie amestecata cu deseuri nucleare transportate de la o alta dintre cele cinci statii nucleare ale tarii.

„In noaptea de 5 iulie, sub acoperirea intunericului, armata ucraineana va incerca sa atace centrala Zaporojie folosind echipamente de precizie cu raza lunga de actiune si drone de atac kamikaze”, au declarat Karchaa, citat de agentiile ruse de presa. El nu a oferit nicio dovada in sprijinul afirmatiei sale.

O declaratie emisa de fortele armate ucrainene a citat „date operationale” potrivit carora „dispozitive explozive” au fost plasate marti pe acoperisul reactoarelor trei si patru. Un atac era posibil „in viitorul apropiat”.

„Daca ar fi detonate, nu ar deteriora reactoarele, ci ar crea o imagine a bombardamentelor din partea ucraineana”, se arata in comunicatul de pe Telegram care mai adauga ca armata ucraineana este „gata sa actioneze in orice circumstante”. Armata nu a oferit nicio dovada pentru afirmatiile sale.

Niciunul dintre reactoarele centralei nu produce energie electrica.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica, incearca de mai bine de un an sa incheie un acord pentru a se asigura ca centrala este demilitarizata si pentru a reduce riscurile unui eventual accident nuclear.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat fabrica de trei ori de la preluarea rusa, dar nu a reusit sa incheie niciun acord pentru a proteja instalatia de bombardamente sau alte incidente legate de conflict.

Mihailo Podoliak, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru televiziunea ucraineana ca Grossi s-a dovedit ineficient in incercarea de a mentine siguranta la fabrica.

„Orice dezastru de la Zaporojie ar fi putut fi prevenit daca (Grossi ar fi fost) inlaturat imediat”, a spus Podoliak, acuzand AIEA ca abordarea sa a problemei a fost nehotarata. „Adica, in loc de maimutarelile pe care le face acest om. Si cand va avea loc un dezastru, el va spune ca nu au nimic de-a face cu asta si ca a avertizat in legatura cu pericolele.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: