Rusia foloseste ”primele prototipuri de arme puternice cu laser in Ucraina”, numite ”Zadira”, care ”care ard tintele”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, relateaza Reuters, citata de news.ro.
Iuri Borisov, vicepremierul insarcinat cu dezvoltarea militara, a declarat la o conferinta la Moscova ca laserul Peresvet este deja desfasurat pe scara larga si ar putea orbi satelitii de pana la 1.500 km deasupra Pamantului.
El a spus ca exista deja sisteme rusesti mai puternice decat Peresvet care ar putea arde drone si alte echipamente miltare. Borisov a precizat ca a avut loc un test marti, care a incendiat o drona la 5 km distanta in cinci secunde.
”Daca Peresvet are capacitatea de a orbi, atunci noua generatie de arme cu laser distruge fizic tinta – fiind o distrugere termica, acestea ard”, a declarat Borisov pentru televiziunea de stat rusa.
Intrebat daca astfel de arme sunt folosite in Ucraina, Borisov a spus: ”Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo.”
El a marturisit ca arma cu laser se numeste ”Zadira”.
Nu exista prea multe detalii despre arma Zadira, dar in 2017 presa rusa a precizat ca gigantul nuclear de stat rus Rosatom a contribuit la dezvoltarea armei ca parte a unui program de creare a unor arme bazate pe noi principii fizice, cunoscute sub acronimul rus ONFP.
Presedintele Vladimir Putin a dezvaluit in 2018 o serie de noi arme, inclusiv o noua racheta balistica intercontinentala, drone nucleare subacvatice, o arma supersonica si o noua arma laser.
Se cunosc putine detalii despre noile arme laser. Putin a mentionat modelul de laser Peresvet, numit dupa calugarul ortodox razboinic medieval Alexander Peresvet, care a pierit in lupta.
Remarcile lui Borisov indica faptul ca Rusia a facut progrese semnificative in privinta armelor cu laser, un subiect de interes si pentru alte puteri nucleare, precum Statele Unite si China.
Folosirea laserelor cu scopul de a orbi satelitii – sau chiar a-i arde – a fost candva o poveste din domeniul stiintifico-fantastic, dar marile puteri precum Statele Unite, China si Rusia lucreaza de zile la variantele unor astfel de arme.
Pe langa beneficiile pe care acest tip de arme intr-un razboi conventional, respectiv arderea dronelor, armele cu laser au si un impact strategic, deoarece satelitii sunt utilizati pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poarta arme nucleare.
Borisov a mai spus ca tocmai s-a intors din Sarov, un oras inchis din regiunea Nijni Novgorod, cunoscut odinioara drept Arzamas-16, centru de cercetare a armelor nucleare rusesti.
El a mai mentionat ca o noua generatie de arme laser care utilizeaza o banda electromagnetica larga va inlocui in cele din urma armele conventionale.
”Aceasta nu este o idee exotica; ci este realitatea”, a conchis oficialul rus.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…