Rusia a recurs la reducerea pe cale chimica a inhibitiilor soldatilor sai pentru a garanta ca acesti civili si condamnati prost pregatiti militar continua sa lupte indiferent de sanse in razboiul din Ucraina, potrivit unui grup de experti in aparare din Marea Britanie, relateaza Business Insider.
Royal United Service Institute a publicat in luna mai un raport care examineaza modul in care au evoluat tacticile militare ale Rusiei in cel de-al doilea an de conflict, citand militari ucraineni care au declarat ca soldatii rusi pe care ii intalnesc par a fi adesea „sub influenta amfetaminelor sau a altor substante narcotice”.
Cei mai predispusi sa lupte in timp ce sunt drogati sunt soldatii din „infanteria de unica folosinta” a Rusiei, care este formata in principal din recruti din Republicile Populare Luhansk si Donetk, prizonieri recrutati de Grupul Wagner si recruti mobilizati, se arata in raport.
Potrivit studiului Institutului Regal al Serviciilor Unite, aceste trupe „de unica folosinta” sunt trimise in grupuri mici pentru a se „incaiera” cu apararea Ucrainei „pana la moarte”. Trupele ucrainene au observat ca multi dintre soldatii rusi continua sa avanseze chiar si dupa ce au fost raniti.
Materialele recuperate de pe campul de lupta sugereaza ca soldatii rusi iau cel mai probabil substantele sub forma lichida, se arata in raport.
Drogarea soldatilor activi poate fi o strategie sumbra pe campul de lupta, dar nu este una neobisnuita, potrivit lui Mick Ryan, general-maior in retragere in armata australiana si strateg militar, care a declarat ca a fost martor la aceasta tactica atunci cand se afla la granita din Timorul de Est cu un batalion de infanterie in 2000.
„Nu este nimic nou, trimiterea trupelor inainte sub influenta drogurilor, este de fapt destul de comuna in istoria militara”, a declarat Ryan pentru Insider.
Dupa cum a relatat Insider la inceputul acestui an, mai multe tari au un istoric de furnizare de droguri pentru imbunatatirea performantelor soldatilor lor. Magazinele britanice obisnuiau sa vanda seringi de heroina drept cadou pentru trupe in timpul Primului Razboi Mondial; nazistii isi umpleau oamenii cu metamfetamina pentru a creste gradul de constientizare si vigilenta pe campul de lupta; iar armata americana a distribuit analgezice si „pastile de incurajare” – cunoscute si sub numele de speed – soldatilor care mergeau in misiuni de recunoastere in timpul Razboiului din Vietnam.
Rusia are propriul sau trecut zbuciumat in ceea ce priveste consumul de droguri si alcool in timpul razboiului.
Un soldat rus capturat a declarat pentru CNN la inceputul acestui an a povestit cum comandantii sai din Ucraina erau drogati cu analgezice si au ordonat trupelor sa faca lucruri periculoase si fara sens, cum ar fi sa alerge sub focul mortierelor.
Tactica este probabil o masura necesara pentru a se asigura ca trupele rusesti continua sa lupte chiar si atunci cand liderii lor le-au oferit putine lucruri pentru care merita sa lupte, a declarat Ryan.
Ucrainenii, a spus el, au „o gramada de scopuri”. Ei stiu exact cu cine se lupta si pentru ce se lupta – un inamic care vrea sa le distruga natiunea, a spus Ryan.
Rusii nu sunt atat de norocosi.
„Uneori, inlocuiesti un scop bun si o buna conducere si o buna formare a echipei cu droguri”, a declarat Ryan pentru Insider. „Asta fac unii comandanti pentru a se asigura ca soldatii lor inca alearga spre mitraliera”.
Generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare si unul dintre cei mai…
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…