Rusia trimite un submarin nuclear in Cuba, posibil semnal pentru SUA. Va fi insotit de alte trei nave militare rusesti

externe

submarin

Havana se afla la doar aproximativ 170 de kilometri de Key West, aflat in statul american Florida. Prin urmare, SUA vor urmari indeaproape pentru a vedea cine stationeaza in vecinatate si cu ce echipament militar. Saptamana viitoare, un submarin rusesc cu propulsie nucleara, „Kazan” si alte trei nave militare rusesti vor stationa in capitala cubaneza intre 12 si 17 iunie, printre care fregata purtatoare de rachete „Amiral Gorskov”, un petrolier si un remorcher de salvare, a anuntat joi Ministerul cubanez al Apararii, relateaza Der Spiegel.

„Niciuna dintre nave nu transporta arme nucleare”, a subliniat ministerul.

Vizita navelor militare rusesti in imediata vecinatate a Statelor Unite are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari intre Rusia si Occident din cauza razboiului de agresiune al Rusiei in Ucraina.

Guvernul american vede in aceasta actiune un raspuns la faptul ca saptamana trecuta a dat Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane in mod limitat impotriva unor tinte de pe teritoriul rus, relateaza ziarul american „Miami Herald”. Potrivit unui oficial anonim, de rang inalt din guvernul american, Moscova doreste sa trimita un mesaj SUA prin cresterea activitatii sale in apropierea Statelor Unite.

In timpul Razboiului Rece, Cuba a fost un aliat important al Uniunii Sovietice de atunci. Amplasarea rachetelor nucleare sovietice pe insula a declansat Criza rachetelor din 1962, cand lumea a fost la un pas de un razboi nuclear intre cele doua superputeri, SUA si URSS, timp de doua saptamani.

Din 2022, Rusia si-a consolidat relatiile cu guvernul comunist din Cuba, in cautare de noi parteneri comerciali. In noiembrie 2022, presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a calatorit la Moscova pentru a se intalni cu seful de la Kremlin, Vladimir Putin. In aprilie 2023, presedintele cubanez a asigurat Moscova de „sprijinul neconditionat al Cubei” in „lupta sa cu Occidentul”. Cuba nu a criticat atacul rusesc asupra Ucrainei.

Ca raspuns la o ofensiva lansata de trupele rusesti in regiunea nord-estica Harkov, Statele Unite, Germania si alte tari occidentale au permis saptamana trecuta Ucrainei sa foloseasca arme furnizate de acestea impotriva unor tinte din regiunea de frontiera rusa, pentru prima data de la inceputul razboiului. Presedintele american Joe Biden a reiterat joi ca armele furnizate de tara sa Ucrainei nu ar trebui sa fie folosite pentru a ataca Moscova sau alte tinte din interiorul Rusiei.

Cand aceasta decizie a fost anuntata joia trecuta, un oficial guvernamental de la Washington a precizat ca aceasta permisiune se aplica doar contraatacurilor in apararea regiunii Harkov. Ca raspuns, presedintele rus Vladimir Putin a amenintat ca va furniza altor tari arme rusesti care ar putea fi apoi indreptate impotriva unor tinte occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: