Rusia utilizeaza din ce in ce mai mult gaze neidentificate in cea mai recenta tactica de razboi chimic impotriva trupelor ucrainene, care pierd teren in punctele fierbinti ale liniei de front din est.
Potrivit colonelului ucrainean Artem Vlasiuk, citat de cotidianul Kyiv Independent, Ucraina nu este in prezent in masura sa identifice majoritatea gazelor utilizate pe campul de lupta, in comparatie cu lunile anterioare, cand a putut diagnostica aproximativ jumatate din substantele chimice.
Trupele ruse au folosit agenti chimici interzisi in razboi ca operatiune psihologica pentru a semana panica in randul fortelor ucrainene, a declarat Vlasiuk de la Comandamentul de protectie impotriva radiatiilor, chimica si biologica al fortelor de sprijin, o ramura a armatei responsabila cu inspectarea razboiului chimic.
Dronele rusesti arunca grenade cu gaz in adaposturi sau transee intr-o tactica brutala de a forta soldatii ucraineni sa iasa in camp deschis, facandu-i prada usoara pentru atacurile dronelor sau artileriei.
Din cele 323 de cazuri inregistrate de atacuri chimice ale Rusiei in octombrie, aproape toate, cu exceptia a 15 incidente, au fost „neidentificate”, a declarat Vlasiuk.
Ofiterul a declarat ca Ucraina s-a straduit sa identifice noile tipuri de gaze deoarece nu dispunea de o tehnologie sofisticata de detectare high-end pentru a diagnostica dincolo de cele cateva prototipuri din biblioteca sa.
„Este periculos atat pentru trupele noastre, cat si pentru Ucraina in ansamblu, care nu va putea dovedi nimic la nivel international”, a spus Vlasiuk.
Numarul insuficient de detectoare pentru identificarea gazelor face mai dificila pentru Ucraina inregistrarea a ceea ce trupele ruse desfasoara, in ce cantitate si in ce parti ale liniei frontului, a adaugat Vlasiuk.
Colonelul a declarat ca obtinerea interesului occidental pentru furnizarea acestor detectoare sofisticate Ucrainei s-a dovedit dificila. Alte resurse considerate mai cruciale, cum ar fi munitia, sunt de obicei considerate prioritare.
Discutiile au loc in locuri precum reuniunile in format Ramstein, cunoscute si ca Grupul de contact pentru aparare al Ucrainei, care au loc aproape lunar, a adaugat el. Urmatoarea reuniune, amanata luna trecuta, este programata pentru luna noiembrie intr-un format de conferinta telefonica virtuala.
Identificarea agentilor chimici este „foarte usoara” cu detectoarele potrivite, potrivit lui Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului comun chimic, biologic, radiologic si nuclear al Marii Britanie. Acesta a estimat ca Ucraina ar putea avea nevoie de „cateva sute” de detectoare portabile care costa aproximativ intre 10 000 si 50 000 de dolari fiecare.
Ucraina a inregistrat peste 4.600 de cazuri de atacuri cu gaze rusesti pe campul de lupta de la inceputul invaziei la scara larga in 2022, potrivit Support Forces. Vlasiuk a declarat ca tipurile de gaze identificate pana acum sunt CS si gaz lacrimogen CS, precum si amoniac si cloropicrin. Multe altele ar fi putut ramane neinregistrate, a adaugat el.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…