Operatiunile Moscovei in Moldova. „Ne confruntam cu o strategie infricosatoare. Rusia va cheltui 100 de milioane de euro pentru exploatarea fricii”, anunta seful securitatii nationale din Moldova

news

Kremlinul finanteaza actiuni masive de dezinformare inainte de referendumul pro-UE din Republica Moldova, a declarat seful Securitatii Nationale de la Chisinau pentru POLITICO. Moscova a alimentat pro-rusii din Moldova cu echivalentul a milioane de euro in numerar si are o armata de conturi de social media cu care face propaganda impotriva aderarii la Uniunea Europeana, a avertizat Stanislav Secrieru.

Consilierul pentru Securitate Nationala al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, a transmis intr-o declaratie pentru sursa citata ca Rusia a inceput un „atac fara precedent” cu tactici hibride impotriva fostei Republici Sovietice in perioada premergatoare votului national de luna viitoare privind aderarea la blocul european.

„Ne confruntam cu o strategie infricosatoare: exploatarea fricii, in special frica de razboi”, a spus el.

„Masina de dezinformare a Rusiei leaga, pentru prima data, in mod periculos incercarea Moldovei de a adera la UE de amenintarea cu un razboi in interiorul granitelor noastre.”

Potrivit lui Secrieru, presedintele pro-european Maia Sandu este tinta centrala a unui „atac digital nevazut” menit sa delegitimizeze legaturile tot mai mari ale tarii cu Occidentul.

„Oamenii legii estimeaza ca 50 de milioane de euro au fost canalizati in alegerile de anul trecut, folositi pentru a-i cumpara pe toti votantii, de la propagandisti la alegatorii vulnerabili”, a adaugat el.

Alegerile prezidentiale si referendumul privind UE, in 20 octombrie

„Pe masura ce viitoarele alegeri prezidentiale si referendumul se apropie, anticipam un aflux si mai mare de fonduri ilicite, estimarile sugerand ca Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferenta in procesele democratice din Republica Moldova in acest an”. Agentiile de informatii ale Kremlinului, a spus el, „inunda peisajul politic cu partide si candidati clone, de la pro-rusi la falsi pro-europeni”.

Sandu candideaza pentru un al doilea mandat, iar o coalitie de peste o duzina de partide pro-occidentale le cere cetatenilor sa voteze „da” la un referendum privind planurile de aderare la UE, care va avea loc pe 20 octombrie, in acelasi timp cu alegerile prezidentiale.

Republica Moldova a primit statutul de candidat anul trecut, iar discutiile de aderare au inceput in decembrie. Bruxelles-ul a trimis o misiune civila in natiunea est-europeana pentru a ajuta la consolidarea rezistentei impotriva amenintarilor hibride din Rusia.

Vara trecuta, serviciile secrete ucrainene au avertizat ca au interceptat un complot de rasturnare violenta a guvernului, finantat de Moscova. Politicianul prorus condamnat Ilan Sor a fost acuzat ca a incercat sa organizeze lovitura de stat, iar partidului sau i s-a interzis sa prezinte candidati la alegeri.

O informare produsa de Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm a concluzionat ca Rusia finanteaza in mod activ o mana de grupuri de opozitie si ca activistii – unii recrutati prin cluburi sportive locale – au fost instruiti in Rusia despre cum sa provoace politistii, fortand utilizarea gazelor lacrimogene.

Platformele de social media precum TikTok si Telegram au fost, de asemenea, folosite pentru a viza tinerii, a concluzionat cercetarea, cerand Bruxelles-ului sa faca presiuni asupra firmelor de tehnologie pentru a lua masuri.

Moldova a interzis in aceasta saptamana cinci institutii de presa de stat ruse, iar Secrieru a spus ca tara isi intensifica acum apararea impotriva atacurilor cibernetice. „Se joaca cu frica, stiind ca fereastra noastra pentru aderarea la UE nu va ramane deschisa pentru totdeauna”, a spus el.

.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: