Rusia va construi o centrala nucleara in Uzbekistan, primul astfel de proiect din Asia Centrala post-sovietica, a declarat luni presedintele uzbec Shavkat Mirziyoyev, la o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, aflat in vizita, potrivit Reuters.
Acordul nuclear, daca va fi implementat, va demonstra capacitatea Rusiei de a exporta nu numai energie, ci si produse de inalta tehnologie pe noi piete asiatice, intr-un moment in care Occidentul creste presiunea asupra acesteia prin sanctiuni.
Putin a spus ca Rusia va investi 400 de milioane de dolari intr-un fond comun de investitii de 500 de milioane de dolari pentru a finanta proiecte in Uzbekistan.
Mirziyoyev a mai spus ca Taskentul este interesat sa cumpere mai mult petrol si gaze din Rusia, o inversare a practicii de decenii in care Moscova a importat hidrocarburi din Asia Centrala.
Presedintele uzbec a descris vizita lui Putin drept „istorica”. „Aceasta anunta inceputul unei noi ere in parteneriatul strategic cuprinzator si relatiile de alianta dintre tarile noastre”, a spus el.
Putin a numit Taskentul „partener strategic si aliat de incredere” al Moscovei.
Potrivit documentelor publicate de Kremlin, compania de stat rusa Rosatom va construi in Uzbekistan pana la sase reactoare nucleare cu o capacitate de 55 megawati fiecare, un proiect la scara mult mai mica decat cel de 2,4 gigawati convenit in 2018 si care ramane sa fie finalizat.
Nu exista centrale nucleare in niciuna dintre cele cinci republici ex-sovietice din Asia Centrala, desi Uzbekistanul si Kazahstanul vecin, ambii producatori de uraniu, au spus de mult timp ca economiile lor in crestere au nevoie de ele.
Proiectul kazah, insa, poate merge inainte doar dupa un referendum national care nu a fost inca programat.
„Aproape toate tarile lider ale lumii isi asigura securitatea energetica si dezvoltarea durabila cu ajutorul energiei nucleare”, a spus Mirziyoyev.
Profitand de campania Rusiei de a-si redirectiona exporturile de gaze catre Asia pe fondul unei rupturi cu Occidentul din cauza Ucrainei, Uzbekistanul a inceput in octombrie anul trecut sa importe gaz natural rusesc prin aceeasi conducta care o pompase anterior in directia inversa.
Desi productia proprie de gaze ramane substantiala, la aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an, Uzbekistanul se lupta sa satisfaca pe deplin cererea interna, iar livrarile rusesti i-au permis sa evite o criza energetica.
„Exporturile (de gaze) se desfasoara cu mult inainte de termen si suntem gata sa le crestem volumul daca este necesar”, a spus Putin.
Potrivit lui Mirziyoyev, Taskent doreste, de asemenea, sa creasca importurile de petrol rusesc.
Cei doi lideri au mai spus ca guvernele lor lucreaza la proiecte mari in minerit, industria metalelor si a produselor chimice.
Uzbekistanul, a carui economie depinde in mare masura de transferurile de bani facute de muncitorii migranti care lucreaza in Rusia, a mentinut legaturi stranse cu Moscova dupa ce Rusia a invadat Ucraina in 2022.
Cu toate acestea, Mirziyoyev si alti lideri din regiune nu s-au exprimat niciodata in sprijinul a ceea ce Kremlinul numeste operatiunea sa militara speciala in Ucraina, iar toate tarile din regiune lucreaza, de asemenea, cu Occidentul la proiecte precum rutele de transport de marfuri menite sa ocoleasca Rusia.
Fostul presedinte Donald Trump a castigat Pennsylvania, statul swing care a fost cel mai ravnit…
Republicanii vor obtine majoritatea in Senatul SUA, schimband radical raportul de forte din Washington, estimeaza…
Site-ul partidului AUR a fost spart miercuri dimineata de hackeri, care au inlocuit continutul obisnuit…
Senatorul Ted Cruz din Texas se intoarce la Washington dupa ce l-a invins pe reprezentantul…
Fostul presedinte american Donald Trump a fost desemnat castigator in alegerile din statul swing Georgia.…
Locatarii unui complex rezidential din Sopor, Cluj-Napoca, care au investit sume considerabile, de pana la…