Rusia vrea sa modifice submarinele nucleare pentru a transporta gaze pe ruta arctica: „Este vorba despre crearea unei clase fundamental noi de nave”
Rusia doreste sa exporte gaz in Asia folosind cisterne subacvatice in viitor. Rusia intentioneaza sa transforme submarinele cu propulsie nucleara pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) din Arctica in Asia, relateaza Der Spiegel.
Acest lucru ar trebui sa reduca aproape la jumatate timpul de transport pe ruta maritima de nord, a spus Mihail Kovalciuk, un apropiat al presedintelui Vladimir Putin si director al Institutului Kurceatov, principala unitate de cercetare nucleara din Rusia. El a prezentat proiectul submarinului saptamana trecuta la o conferinta din industrie din Sankt Petersburg.
Rusia foloseste deja spargatoare de gheata cu propulsie nucleara pentru a deschide calea unor astfel de transporturi prin Ruta Marii Nordului, care trece de-a lungul coastei arctice a Rusiei de la Murmansk in vest pana la stramtoarea Bering in est. Moscova vede aceasta ruta ca o alternativa mai rapida la Canalul Suez. Cu toate acestea, Rusia sufera de o lipsa de nave capabile sa navigheze prin gheata groasa a Arcticului.
„Este vorba despre crearea unei clase fundamental noi de nave, care poate fi o alternativa la transportatoarele de gaze ‘traditionale’, care nu pot naviga in conditii arctice tot timpul anului fara o escorta de spargatoare de gheata”, se spune pe site.
Kovalciuk a adaugat: „Construirea transportoarelor de gaz subacvatice cu propulsie nucleara a fost discutata de mult timp, de la inceputul anilor 2000. Acum noi (Institutul Kurceatov) si Gazprom am inceput sa proiectam o astfel de nava, iar aceasta lucrare va continua”.
Potrivit agentiei de presa RBC, ideea este de a reduce timpul necesar parcurgerii traseului de la 20 la 12 zile.