Rusii au declansat o ofensiva masiva pe cinci directii. Depasiti numeric si ramasi fara munitii, ucrainenii se apara cu furia disperarii
In inferioritate numerica si inarmata, fortele terestre ucrainene se afla probabil in cea mai precara pozitie de la inceputul razboiului. Ucraina este angajata intr-o lupta disperata pentru a retine atacul rusesc, scrie cotidianul american The New York Times.
Fortele rusesti au capturat fortareata ucraineana Avdiivka inainte de zorii zilei de sambata, prima victorie majora a Moscovei pe campul de lupta de cand a cucerit Bahmut in luna mai a anului trecut. Dar pe intreg frontul lung de peste o mie de kilometri, Ucraina duce lipsa de munitie fara o noua asistenta militara americana si se lupta pentru a-si reface propriile forte epuizate dupa doi ani de lupte brutale.
Asaltul Rusiei s-a impartit in cinci linii majore de atac, care acopera orase si localitati de pe o mare parte a frontului din estul si sudul Ucrainei. Iata care este stadiul ofensivei Rusiei in cinci batalii critice:
- Avdiivka
In ultimele saptamani, fortele rusesti au strapuns o linie de aprovizionare critica si au amenintat sa incercuiasca soldatii ucraineni. Oleksandr Tarnavski, seful fortelor ucrainene din sud, a declarat ca Ucraina nu a avut de ales decat sa se retraga din Avdiivka. Aproximativ 50.000 de soldati rusi au fost dedicati luptei pentru Avdiivka in aceasta directie, desi numarul acestora a fluctuat. Zeci de mii de rusi au fost ucisi sau raniti, potrivit oficialilor occidentali si ucraineni, dar Rusia si-a refacut constant randurile, inclusiv folosind condamnati pentru a se alatura luptelor. Chiar daca liniile se stabilizeaza dupa ce rusii cuceresc orasul, caderea acestuia permite armatei ruse sa deplaseze mai eficient trupe si echipamente in spatele liniei, pe masura ce preseaza in alte directii.
- Marinka
Pana luna trecuta, fortele rusesti au eliminat in sfarsit ultimii aparatori ucraineni din Marinka, un alt oras aflat de mult timp pe linia frontului. Din Marinka a ramas foarte putin dupa doi ani de bombardamente si batalii. Dar capturarea acestuia le-a permis rusilor sa isi indrepte atentia spre sud si spre un alt bastion ucrainean vital, Vuhledar. Anul trecut, rusii au incercat in mod repetat sa atace Vuhledar dinspre sud si au suferit pierderi catastrofale, inclusiv o infrangere devastatoare intr-una dintre cele mai mari batalii cu tancuri din timpul razboiului. Dar, cu Marinka sub control, rusii ataca acum Vuhledar dinspre nord. In prezent, ei avanseaza prin satul Novomihailivka, care se afla la aproximativ 2o km spre nord-est.
- Robotyne
Cand contraofensiva esuata de vara a Ucrainei a culminat anul trecut, fortele sale reusisera sa avanseze doar aproximativ 16 km in adancimea frontului sudic, ajungand doar dincolo de un sat micut, Robotyne. Rusia pare acum hotarata sa recastige ceea ce a pierdut. Armata rusa are mai multe trupe concentrate pe acest front decat pe frontul Avdiivka, a declarat saptamana aceasta Dmytro Lykhovii, un purtator de cuvant al soldatilor ucraineni care lupta in sud.
- Kreminna
Rusia face presiuni din Kreminna pentru a recupera orasele din nord-est pe care le-a pierdut in fata Ucrainei la sfarsitul anului 2022. De cand rusii au fost alungati din teritoriile ocupate in nord-estul Ucrainei in urma cu mai bine de un an – pierzand controlul asupra a peste 500 de asezari raspandite pe o suprafata de 11.000 de kilometri patrati – ei au luptat pentru a incerca sa le recupereze.Acum, Rusia incepe sa avanseze din nou, desi incet, in fata rezistentei acerbe a ucrainenilor. Fortele rusesti se indreapta in doua directii din orasul Kreminna: spre orasul Kupiansk, care a fost distrus, la nord, si spre Lyman, la 130 km spre sud. Rusia a mentinut o forta totala de aproximativ 110.000 de soldati in zona timp de luni de zile, in ciuda pierderilor, a declarat reporterilor la inceputul acestei luni Illia Yevlash, un purtator de cuvant al armatei din zona.
- Bahmut
Rusia a distrus si apoi a cucerit orasul Bahmut in luna mai, ultima sa victorie teritoriala semnificativa pe campul de lupta inainte de a avansa spre Avdiivka saptamana aceasta. In momentul in care rusii au cucerit Bahmut, fortele lor erau epuizate, iar grupul de mercenari Wagner care a condus lupta era in rebeliune deschisa impotriva Ministerului rus al Apararii.
Generalul Oleksandr Syrsky, comandantul recent numit al fortelor ucrainene, a declarat recent ca rusii sunt hotarati sa sparga liniile defensive ucrainene din jurul Chasiv Yar, ceea ce le-ar oferi controlul inaltimilor de comanda din zona si ar expune orasul Kramatorsk la un foc de artilerie sporit. Aproximativ 62.000 de soldati rusi se afla pe teren in directia Bahmut, potrivit estimarilor ucrainene.