Compania low-cost irlandeza Ryanair a anuntat Aeroportul International Sibiu ca din 2023 va renunta sa mai opereze curse in aceasta locatie, ceea ce afecteaza aeroportul sibian, care deja cauta solutii pentru a le oferi pasagerilor posibilitatea de a calatori cu alte companii pe rutele respective, potrivit stiri.tvr.ro.
Ryanair a inceput sa renunte la rutele de la Sibiu de o luna de zile.
„Nu am primit un document, am avut discutii prin videoconferinta in care ne-au anuntat (…) Ei mai au trei rute pe care le opereaza sezonul asta de iarna, adica pana la finalul lui martie, cand se inchid si acele rute, iar celelalte le-au inchis deja de vreo luna jumate – doua”, a explicat directorul AIS, Marius Girdea.
Plecarea Ryanair de pe AIS inseamna o pierdere evaluata la 24.000 de pasageri pe perioada verii, cand exista un maxim de transport la Sibiu.
„Ne afecteaza, pentru ca in vara asta au avut 9 destinatii, cu 2 frecvente pe saptamana, ceea ce inseamna 18 zboruri in fiecare saptamana, ceea ce nu e putin, la nivel de luna, asta inseamna undeva la 80 de zboruri, la capacitatea lor”, a precizat Marius Girdea.
Potrivit directorului AIS, Ryanair renunta sa mai opereze la Sibiu din cauza ca nu avea ocupate in proportie de 90 la suta aeronavele, la fiecare decolare. Cea mai rentabila cursa operata de Ryanair la Sibiu a fost cea de Corfu (Grecia), vara.
Ryanair beneficia la Sibiu de reduceri de pana la 50 % la tarifele aeroportului.
„Ei nu au accesat la noi ajutoare de stat, pe alte aeroporturi au avut stimulente de genul acesta. La noi aveau in contract, politica comerciala de stimulare de rute noi si beneficiau de o serie de discount-uri la tariful de aterizare si cel de pasager, la cel de aterizare, 50 % si la pasageri, 40 %”, a precizat Marius Girdea.
Inainte de a decide ca pleaca de pe Aeroportul International Sibiu, Ryanair a solicitat sa fie sprijinit financiar ca sa mai opereze rutele de aici.
„Asta a fost si una din solicitarile lor, sa incercam sa-i sprijinim financiar, dar eu cred ca pentru noi, pentru aeroport nu este sanatos mecanismul acesta, adica poate functiona o perioada, dar ce faci dupa aceea”, a declarat Marius Girdea.
AIS spera ca in 2023, o alta companie low-cost, Wizz Air, sa preia o parte din rutele operate de Ryanair sau sa dezvolte si altele si sa porneasca activitatea la Sibiu compania Fly Lili. Aeroportul sibian se bazeaza pe sustinerea Consiliului Judetean (CJ) si in 2023, potrivit lui Marius Girdea.
AIS este sigur deocamdata pe trei companii care vor opera si in 2023: Lufthansa, Austrian Airlines si Wizz Air.
Pentru 2023, la Sibiu este posibil sa inceapa sa zboare companiile FlyLili si Air Connect, care si-au aratat intentia de operare aici.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Dacian Ciolos, fost premier si fost comisar european, a lansat sambata un apel catre partidele…
Candidata USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a reiterat intr-un interviu pentru Prima TV ca nu…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a avertizat din nou, sambata la o reuniune PNL la Timisoara,…
Un sofer de TIR, cetatean polonez, a fost amendat cu 3.000 de lei si i-a…
Analistul politic Cristian Pirvulescu afirma ca e foarte probabil ca prezenta la vot la alegerile…