S-a aflat, ce a provocat explozia de infectari in India. ”Va fi o problema la nivel global”, anunta o cercetatoare
Varianta de coronavirus descoperita in India este mai contagioasa si prezinta caracteristici care ar putea reduce eficienta vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei in India, a avertizat sambata responsabila stiintifica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Soumya Swaminathan, potrivit AFP, citata de Agerpres.
India a inregistrat sambata, pentru prima data, un bilant de 4.000 de decese din cauza COVID-19 in 24 de ore si peste 400.000 de noi contaminari, insa expertii estimeaza ca datele oficiale sunt cu mult subevaluate.
Intr-o discutie cu AFP, Swaminathan, medic pediatru si cercetatoare indiana, a declara ca varianta B.1.617, care a fost depistata pentru prima data in India in luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scapate de sub control in aceasta tara.
Aceasta tulpina ar putea fi inclusa de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decat varianta originala a virusului avand in vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de infrange protectia oferita de vaccinare si rata mortalitatii in randul pacientilor infectati, a precizat cercetatoarea.
Varianta B.1.617 ”prezinta mutatii care sporesc contagierile si care pot totodata potential sa o faca rezistenta la anticorpii dezvoltati gratie vaccinarii sau in urma unei contaminari naturale”, a explicat ea.
Insa aceasta varianta nu poate fi considerata singura responsabila pentru cresterea spectaculoasa a cazurilor in India, care pare sa fi lasat garda jos prea devreme, permitand ”adunari masive de persoane”, a mai spus ea.
Intr-o tara vasta precum India, contaminarilor se pot produce fara prea mult zgomot timp de mai multe luni. ”Aceste prime semne au fost ratate pana cand (contagierile) au ajuns la un punct de unde cresterea a fost verticala”.
Pentru moment, este foarte dificil sa luptam impotriva virusului ”intrucat epidemia vizeaza mii de persoane si se multiplica cu o viteza foarte dificil de stopat”, a mai precizat Swaminathan, avertizand ca doar vaccinarea nu va fi suficienta pentru a recapata controlul asupra situatiei.
India, care este cel mai mare producator mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decat 2% din populatia sa de 1,3 miliarde de locuitori.
”Va dura luni, daca nu cumva ani pentru a atinge o rata de 70-80%” de populatie imunizata, potrivit cercetatoarei.
In viitorul apropiat, va trebui sa ne bazam pe masurile sociale si sanitare deja testate si aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta.
Amploarea epidemiei in India creste riscul aparitiei unor noi variante inca si mai periculoase.
”Cu cat virusul se multiplica, se raspandeste si se transmite, cu atat mai mult riscul de a produce mutatii de a se adapta” creste, a subliniat cercetatoarea. ”Variantele care acumuleaza un numar semnificativ de mutatii pot in cele din urma sa devina rezistente la vaccinurile de care dispunem in prezent”.
”Va fi o problema la nivel global”, a subliniat Soumya Swaminathan.