S-a aflat si la NATO ca Geoana candideaza la Presedintia Romaniei. Cine i-ar putea locul lui Geoana in functia de secretar general adjunct

actualitate

Inainte de a-si incepe noul mandat de sef al NATO, Mark Rutte s-a uitat deja peste cateva CV-uri ale celor care doresc sa devina mana sa dreapta. Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoana, care ocupa aceasta functie din 2019, este asteptat sa se retraga, pentru a candida la alegerile prezidentiale din Romania din noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru POLITICO.

Un diplomat NATO de rang inalt din Europa de Vest a declarat ca exista un consens general in randul aliatilor ca un est-european ar trebui sa fie numit ca adjunct al lui Rutte. Discutiile de la sediul NATO se concentreaza pe doua femei, fosti oficiali de rang inalt din Macedonia de Nord si Bulgaria, doua tari balcanice care erau sub control sovietic pana la sfarsitul Razboiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul sa revina unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtator de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO, citat de news.ro. „Nu in ultimul rand din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general in locul lui Rutte”, a adaugat ea.

Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, intr-un moment in care alianta militara isi propune o misiune urgenta de consolidare a flancului estic pentru a preintampina orice potentiala agresiune rusa. Germania, de exemplu, estimeaza ca Rusia ar putea fi pregatita din punct de vedere militar sa atace tarile NATO peste cinci pana la opt ani.

Acest lucru face ca o cunoastere aprofundata a modului in care gandeste Kremlinul sa fie relevanta atunci cand vine vorba de alegerea adjunctului lui Rutte.

RADMILA SEKERINSKA

Numele fostului ministru al apararii din Macedonia de Nord, Radmila Sekerinska, a fost vehiculat pe scara larga, potrivit unui diplomat NATO si unui oficial NATO de rang inalt. Daca ea va fi aleasa, va fi cel mai inalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene. Tara a aderat la NATO in urma cu doar patru ani, Sekerinska jucand un rol-cheie in aderarea sa.

Pro-occidentala, Sekerinska este in prezent vicepresedinte al Partidului Socialistilor Europeni la nivel european.

Intr-un interviu acordat dupa invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina, ea a respins afirmatia Rusiei potrivit careia extinderea NATO spre est ar fi un „plan occidental sinistru”.

„Dimpotriva, membrii NATO initial mari nu au avut un apetit deosebit pentru extindere”, a spus ea.

Sekerinska a refuzat sa comenteze speculatiile potrivit carora ar putea ajunge adjuncta lui Rutte.

Dar Majda Ruge, senior policy fellow la think tank-ul European Council on Foreign Relations, a laudat-o ca fiind candidatul ideal. „Pentru urmatorul (secretar general adjunct), NATO va avea nevoie de o personalitate de rang inalt care este foarte competenta, are curaj, este inteligenta in ceea ce priveste Rusia si intelege, de asemenea, provocarile din Balcanii de Vest. Radmila Sekerinska se incadreaza perfect in acest profil”, a declarat Ruge, care este experta in regiunea balcanica.

MARIYA GABRIEL

Un alt candidat este fostul vicepremier al Bulgariei si fost comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care cunosc direct planurile acesteia.

„Exista zvonuri in jurul fostului comisar european si viceprim-ministru bulgar Mariya Gabriel”, a confirmat Oana Lungescu.

Mariya Gabriel nu a raspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO. La fel, delegatiile Bulgariei si Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile, iar NATO a refuzat, de asemenea, sa comenteze.

Bulgaria a fost in centrul atentiei din cauza legaturilor stranse ale elitelor sale politice cu Rusia. In aprilie, prim-ministrul demisionar Nikolai Denkov a avertizat intr-un interviu acordat POLITICO ca „Rusia va face tot posibilul pentru a-si recapata influenta puternica in Bulgaria”. Sofia a elaborat, de asemenea, acorduri pentru a consolida rolul Moscovei ca furnizor dominant de energie in Europa de Sud-Est, in ciuda sprijinului retoric al tarii UE pentru Ucraina, noteaza POLITICO.

Pe de alta parte, ambele tari sunt afectate de probleme legate de coruptie.

Conform Transparency International, Bulgaria ocupa locul 67 la nivel mondial in Indicele de Perceptie a Coruptiei, iar Macedonia de Nord se afla pe locul 76.

ALTE CANDIDATURI

In timp ce acesti doi candidati din Balcani sunt considerati favoriti, exista si alti candidati propusi care ii sunt prezentati lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krisjanis Karins, care a dorit candva postul lui Rutte, candideaza pentru a fi adjunct al acestuia, potrivit unui oficial leton de rang inalt.

Polonia si Turcia – ambele cu institutii militare serioase – iau in considerare propunerea unor candidati proprii, potrivit a doi diplomati NATO. Cu toate acestea, Polonia se confrunta cu luptele interne dintre presedintele Andrzej Duda si premierul Donald Tusk.

Rolul de secretar general adjunct a crescut in importanta in ultimul deceniu, potrivit Oanei Lungescu. Rolul principal al titularului functiei este sa il inlocuiasca pe sef si sa prezideze de doua ori pe saptamana reuniunile celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice reuniune de urgenta, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina.

In mai 2021, Geoana a prezidat reuniunea informala a ministrilor de externe NATO de la Berlin, cand seful NATO, Jens Stoltenberg, era diagnosticat cu Covid.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: