S-a apucat si Rafila sa-l ia peste picior pe Citu: „A depus un proiect de lege care nu are niciun fel de impact asupra sanatatii publice”
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, ca sustine orice proiect care are ca rezultat incetinirea transmiterii virusului SARS-CoV-2, precizand ca presedintele PNL, Florin Citu, a depus la Parlament un act normativ privind certificatul verde care face referire exclusiv la personalul medical, iar o astfel de prevedere nu are niciun impact asupra sanatatii publice.
„Eu sustin orice proiect care are ca rezultat un instrument de sanatate publica, care sa incetineasca transmiterea (virusului SARS-CoV-2). Acesta este punctul meu de vedere.
O precizare insa, domnul presedinte Florin Citu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical, care nu are niciun fel de impact asupra sanatatii publice, probabil ca trebuie sa revada declaratia. (…) Eu nu ma opun niciunui proiect care are un impact, care se refera fie la siguranta pacientului, fie la protectia sanatatii publice. Nu o sa ma auziti niciodata ca o sa ma opun la un astfel de proiect”, a afirmat Rafila, la Palatul Victoria, la finalul sedintei de Guvern, citat de Agerpres.
El a explicat ca este important pentru ce categorii se foloseste certificatul verde COVID la locul de munca.
„Daca il folosesti exclusiv la o singura categorie, cum ar fi personalul medical, acolo se refera la siguranta pacientului, nu se refera la o masura de siguranta publica cu impact populational”, a mentionat ministrul.
Alexandru Rafila a adaugat ca, daca se va aproba introducerea certificatului verde COVID, trebuie sa fie si operationalizata pentru a avea efecte.
„Daca se aproba si intra in vigoare peste trei saptamani, probabil ca atunci vom fi in varful valului si atunci adoptarea unui astfel de document nu este suficienta, trebuie sa existe si operationalizarea lui. Daca nu este posibila operationalizarea lui in perioada imediat urmatoare, probabil ca, odata cu trecerea timpului, si efectul unei astfel decizii va scadea in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii publice.
Din cauza aceasta, noi am facut tot posibilul astfel incat, in masura sau in limita resurselor existente, sa putem sa pregatim sistemul de sanatate, sa extindem toate celelalte componente care in trecut au fost neglijate, ma refer la testare, avem acum aceasta medicatie inovativa antivirala care poate sa reduca serios mortalitatea in randul persoanelor cu comorbiditati si sa operationalizam aceste centre ambulatorii care sa scada presiunea pe unitatile de primiri urgente. (…) Important este sa scadem presiunea de pe spitale”, a evidentiat ministrul Sanatatii.
Potrivit acestuia, in ultima luna „s-au intamplat foarte multe lucruri in sistemul de sanatate, care se organizeaza intr-o perioada foarte scurta si dificila”.