S-a batut in cuie. Fara PSD in guvern, Iohannis a anuntat ambasadorii UE ca Romania va avea un guvern de centru-dreapta
Presedintele Klaus Iohannis a participat, marti, la o intrevedere, in format de videoconferinta, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, cu prilejul reuniunii traditionale semestriale organizate de statul membru care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, acesta fiind in prezent Germania.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a facut referiri la situatia politica interna dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie.
„In acest context, presedintele Romaniei a precizat ca se coaguleaza deja o coalitie de centru-dreapta, care va putea sa propuna in perioada urmatoare un guvern de coalitie. Totodata, presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca noul Guvern care urmeaza a fi constituit va avea ca principal obiectiv reconstructia Romaniei si consolidarea statutului tarii noastre de partener de incredere al Uniunii Europene, care isi asuma un rol mai vizibil si mai activ in procesul decizional al Uniunii”, arata Administratia Prezidentiala.
In cadrul intalnirii organizate de Ambasada Republicii Federale Germania, tara care detine in prezent Presedintia Consiliului Uniunii Europene, au fost abordate cu precadere temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie.
Presedintele Klaus Iohannis a adresat felicitari Presedintiei germane a Consiliului UE pentru eforturile intreprinse in aceasta perioada foarte dificila, indica Administratia Prezidentiala.
Seful statului a subliniat importanta masurilor luate de autoritatile romane, in contextul pandemiei de COVID-19, pentru limitarea raspandirii infectarilor cu noul coronavirus. In ceea ce priveste vaccinarea, presedintele Klaus Iohannis s-a referit la principalele prevederi din cadrul strategiei de vaccinare adoptate de Romania.
Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat, cu privire la subiectul schimbari climatice, ca Romania este in favoarea agrearii la nivelul Uniunii a propunerii Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 comparativ cu 1990, decizie care va contribui la cresterea competitivitatii Uniunii si la bunastarea cetatenilor europeni.
Seful statului a accentuat faptul ca tranzitia catre o economie verde nu va fi un proces usor pentru toate statele membre, pledand pentru o tranzitie justa, care sa ia in considerare circumstantele nationale ale statelor membre, permitandu-le acestora dreptul de a-si alege propriul mix energetic. In opinia sa, solidaritatea, o distributie echitabila a eforturilor intre statele membre si un sprijin financiar adecvat din partea Uniunii Europene vor contribui la evitarea unei poveri excesive asupra acelor state membre aflate inca in procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare.
In ceea ce priveste tema bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 si a Facilitatii de Redresare si Rezilienta, presedintele Iohannis a exprimat speranta ca se va putea ajunge cat mai curand posibil la o solutie de compromis, care sa permita obtinerea unui acord final la nivel european asupra pachetului bugetar. Seful statului a subliniat ca Romania a sustinut inca de la inceputul procesului de negociere conditionarea acordarii fondurilor europene catre statele membre de respectarea statului de drept.
Referindu-se la relatiile externe ale Uniunii Europene, subiect care se va regasi pe agenda reuniunii Consiliului European din aceasta saptamana, presedintele Klaus Iohannis a abordat relatia Uniunii Europene cu Turcia, in contextul evolutiilor din Mediterana de Est si a evidentiat necesitatea continuarii dialogului si a negocierilor cu partea turca pentru rezolvarea aspectelor tensionate. El a subliniat importanta mentinerii unei pozitii pragmatice fata de Turcia si a identificarii unor solutii creative, care sa poata genera o tendinta pozitiva in cadrul existent al relatiilor cu acest stat. In acest context, presedintele Iohannis a exprimat solidaritatea fata de Grecia si Cipru.