Grupul statelor impotriva coruptiei, GRECO, a intocmit un nou raport, de o duritate fara precedent, pe tema aplicarii recomandarilor referitoare la justitia din Romania. Expertii GRECO se declara foarte ingrijorati de activitatea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor comise de magistrati si recomanda Guvernului sa desfiinteze aceasta ”anomalie a sistemului judiciar” care pune in pericol independenta justitiei, informeaza G4Media.ro.
GRECO a constatat, in timpul sesiunii plenare din iunie, ca din cele cinci recomandari formulate in 2017 in urma procedurii de evaluare ad-hoc a Romaniei, doar una singura a fost implementata.
Expertii GRECO spun ca sectia speciala poate fi folosita in scopuri politice si critica faptul ca Guvernul a scos activitatea sectiei in afara autoritatii procurorului general.
In raport se mai arata ca Romania nu doar ca a ignorat total si a incalcat recomandarea de a desfiinta sectia speciala, ci a intarit-o detasand politisti care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrati.
Cele 5 recomandari vizeaza
1. Impactul modificarilor asupra pensionarilor anticipate si asupra promovarilor pe criterii de merit si specializare ;
2. Infiintarea si functionarea sectiei speciale
3. Cadrul legal pt asigurarea independentei procurorilor
4. Drepturile, obligatiile si incompatibilitatile magistratilor ;.
5. Raspunderea materiala a magistratilor pt erori judiciare
Din cele cinci recomandari, expertii GRECO noteaza ca doar recomandarea numarul 4 poate fi considerata implementata. Prin decizia CCR 45/2018 s-a stabilit ca functia de magistrat este incompatibila cu orice alta activitate, cu exceptia celor didactice din invatamantul universitar.
Implementarea unei singuri reguli din cinci va avea drept consecinta acordarea unui calificativ dezastruos Romaniei. Potrivit regulamentelor, statele membre trebuie sa se conformeze recomandarilor GRECO si sa le puna in practica. In plus, liderii europeni si Comisia Europeana se raporteaza inclusiv la evaluarile GRECO atunci cand masoara gradul de independenta a justitiei din Romania.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii trebuia sa decida, in sedinta de joi, 20 iunie, validarea concursului pentru functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Sedinta a fost insa amanata, din lipsa de cvorum, dupa ce inclusiv ministrul Justitiei, Ana Birchall, a absentat.
Sedinta plenului CSM era programata la ora 12.00, insa a fost amanata pentru luni, din lipsa de cvorum. Ministrul Justitiei a lipsit de la sedinta, absenti fiind si procurorul general, Bogdan Licu, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, vicepresedintele CSM, Nicolae Solomon, judecatorul Bogdan Mateescu si procurorul Tatiana Toader.
Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…
Moneda iraniana a scazut miercuri la un minim istoric, in timp ce Donald Trump a…
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…