S-a fixat data primului termen in procesul lui Tariceanu. Iata cum l-au prins procurorii DNA cu minciuna pe seful Senatului. Detalii din dosar

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru data de 14 martie primul termen al judecarii pe fond in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este acuzat de savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, informeaza Agerpres.

In 10 februarie, magistratii Instantei supreme au respins contestatia depusa de Calin Popescu-Tariceanu si au dispus inceperea judecarii pe fond a cauzei.

Judecatorii au mentinut o decizie a unui alt complet, care a respins, in noiembrie 2016, toate cererile si exceptiile formulate de Tariceanu, fiind constatata legalitatea rechizitoriului intocmit de DNA.

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Procurorii DNA precizeaza ca Tariceanu a dat declaratii mincinoase atunci cand a fost audiat in calitate de martor si nu a spus tot ce stia, afirmatiile sale fiind contrazise de cele ale altor martori sau suspecti audiati.

„Astfel, acesta a declarat necorespunzator adevarului ca nu a avut cunostinta de activitatea lui Silberstein Tal, Truica Remus si asociatii acestora in grupul infractional vizand achizitionarea drepturilor succesorale ale lui Al Romaniei Paul Philippe in Romania; (…) ca nu a discutat cu Truica Remus despre taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor obtinute de Al Romaniei Paul, negand orice legatura si orice intalnire cu acesta, precum si faptul ca ar fi cunoscut orice aspect legat de dobandirea si valorificarea bunurilor revendicate de Paul Al Romaniei; ca nu are relatii apropiate si nu a pastrat legatura cu Andronic Dan Catalin si Silberstein Tal, cu care s-a intalnit doar sporadic si nu a avut relatii comerciale cu acesta din urma si nici nu stia ca are societati care se ocupa de activitati economice in afara consultantei politice, afland din presa urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar; ca nu a avut o relatie apropiata cu Marcovici Marius Andrei, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia apropiata a acestuia cu Tal Silberstein; ca nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania. Aceste declaratii ale martorului sunt aspecte necorespunzatoare adevarului, fiind contrazise de declaratiile altor martori sau suspecti audiati”, se precizeaza in rechizitoriul citat de Agerpres.

Procurorii anticoruptie arata ca Tal Silberstein si Dan Andronic au prestat servicii de consultanta politica pentru Tariceanu, care a candidat la alegerile parlamentare din anul 2008 pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu electoral din judetul Ilfov.

„Daca intre Popescu Tariceanu si Andronic exista o relatie de prietenie la acel moment, care dura deja de mai multi ani (din anul 2005 sau 2006), prin intermediul acestuia, dar si urmare a contractului de consultanta politica derulat, s-a realizat si legatura apropiata intre Tal Silberstein si inculpat, legatura care dureaza si la momentul actual”, spun anchetatorii.

Conform rechizitoriului, Tariceanu a declarat ca nu are relatii apropiate cu cei doi si ca nu a pastrat legatura cu ei, insa procurorii arata ca, in 2008, Tal Silberstein a fost vazut in repetate randuri la Guvern vizitandu-l pe premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu, „vizite nejustificate prin prisma activitatii prim-ministrului”.

„Precizam ca la momentul respectiv Tal Silberstein si asociatii sai din grupul infractional faceau demersuri asidue pentru a obtine, prin coruptie, bunuri revendicate de Al Romaniei Paul Philippe, iar in aceasta activitate (…) s-a prevalat de legatura cu primul-ministru, afirmata prin prisma faptului ca atat Silberstein, cat si Marcovici lucreaza ca si consilieri ai acestuia”, explica DNA.

In declaratia data ca martor, Tariceanu a ascuns acest aspect, sustine DNA, sensul celor afirmate de el fiind acela ca nu a avut o relatie persoana cu Tal Silberstein, care a lucrat doar pentru partid – PNL – si nu pentru el personal.

„Din probele dosarului a rezultat ca dupa alegerile generale din anul 2008 contractul dintre firma lui Andronic Dan Catalin si (…) a incetat si din cauza faptului ca inculpatul Popescu Tariceanu a fost inlocuit la conducerea partidului, dar contrar declaratiilor inculpatului, relatia lui cu Andronic si Tal Silberstein a ramas in continuare una apropiata, Popescu Tariceanu participand la evenimente personale sau petrecand concediile impreuna. Din (…) a rezultat, de asemenea, ca inculpatul Popescu Tariceanu Calin a mentinut o relatie apropiata si cu Dan Andronic, chiar dupa incetarea colaborarii acestuia din urma cu (…), cei doi intalnindu-se frecvent, petrecand concedii impreuna, astfel ca declaratia inculpatului in calitate de martor a fost mincinoasa, acesta sustinand nereal ca nu a avut astfel de intalniri dupa anul 2008, cand a inceput colaborarea lui Andronic Dan si Tal Silberstein cu fostul presedinte (¬)”, sustine DNA.

Totodata, Tariceanu a negat ca ar avea cunostinta de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein in Romania, cu exceptia celei de consultanta politica, declaratia fiind una mincinoasa pentru ca cei doi s-au intalnit in repetate randuri pentru afaceri, dupa ce acestuia i-a expirat mandatul de premier, potrivit DNA.

„Rezulta ca declaratia inculpatului Popescu Tariceanu Calin a fost mincinoasa si prin aceea ca a negat ca ar avea cunostinta de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein in Romania, cu exceptia celei de consultanta politica, in conditiile in care din (…) rezulta ca acesta din urma a apelat si s-a intalnit cu inculpatul in repetate randuri dupa ce acestuia i-a incetat mandatul de prim-ministru (…), pentru afaceri, rezultand indicii ca cei doi sa fie chiar parteneri in alte domenii decat cel investigat in dosarul 259/P/2015″, se mai arata in rechizitoriu.

A negat orice legatura sau intalnire cu Truica, desi au o relatie cel putin amicala

De asemenea, Tariceanu a negat orice legatura sau intalnire cu Remus Truica, in conditiile in care relatia dintre cei doi este cel putin una amicala, fostul premier vizitandu-l „frecvent” acasa pe omul de afaceri, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

„In ceea ce priveste relatia cu Truica Remus, cercetat de asemenea in dosarul 259/P/2015 pentru constituire grup infractional organizat, in declaratia data in calitate de martor, inculpatul Popescu Tariceanu Calin a negat orice legatura si orice intalnire cu acesta. (…) Aceasta relatie a inculpatului Popescu Tariceanu Calin cu Truica Remus, cel putin una de amicitie, desi negata de ambii, este confirmata de (…), relatie de care Truica s-a si folosit in activitatea de traficare a influentei pentru care a fost trimis in judecata prin rechizitoriul din dosarul 259/P/2015. Astfel, (…) cei doi s-au intalnit si au discutat de mai multe ori, relatia fiind una amicala si au existat intalniri la care au participat impreuna cu cei doi si asociatii israelieni ai lui Remus Truica”, se precizeaza in documentul citat.

Procurorii spun ca fostul premier il vizita frecvent acasa pe Truica.

„In considerarea si in virtutea acestei relatii avute cu Truica Remus, contrar celor afirmate ca martor, inculpatul Popescu Tariceanu Calin a discutat cu acesta, implicandu-se pentru ca actele notariale pentru transferul proprietatii asupra fermei regale Baneasa (proaspat dobandita la acel moment prin coruptie de membrii grupului infractional cu implicarea decisiva a lui Remus Truica) sa fie facute la biroul notarial al (…),” se mai arata in document.

Potrivit sursei citate, la 13 octombrie 2008 Truica s-ar fi intalnit cu Tariceanu si ar fi discutat despre vanzarea fermei Baneasa, despre perfectarea actelor notariale si taxele datorate pentru aceasta tranzactie, spun procurorii.

Totodata, omul de incredere al lui Tal Silberstein, Marius Marcovici, a fost angajat ca si consilier personal la Cancelaria prim ministrului Tariceanu, cu care a lucrat in fapt in mod direct, insa fostul premier a sustinut ca ‘nu isi aminteste sa il fi cunoscut’ pe acesta.

„Declaratiile inculpatului Popescu Tariceanu Calin date in calitate de martor au fost nesincere si in ceea ce priveste relatia avuta cu colaboratorii lui, Tal Silberstein (…) si Marcovici Marius Andrei, in sensul ca in activitatea profesionala nu a lucrat in mod direct cu primul, iar pe al doilea ‘nu-si aminteste sa-l fi cunoscut”, se precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii arata ca Marcovici, om de incredere al lui Tal Silberstein, desi angajat la Guvern, a colaborat indeaproape cu Tariceanu, ocupandu-se de campania personala a acestuia din urma cand a candidat intr-un colegiu electoral din judetul Ilfov, campanie coordonata de Tal Silberstein si Andronic.

„De asemenea, desi Marcovici Marius Andrei era cunoscut de toata lumea ca „omul lui Tal”, fiind in echipa acestuia atunci cand s-a ocupat de campania electorala (…) , iar ulterior a lucrat ca si consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tariceanu Calin, acesta a declarat ca nu are cunostinta despre angajarea lui”, au mai retinut procurorii.

DNA arata ca probele confirma „fara dubiu’ faptul ca presedintele Senatului a avut cunostinta de „afacerea cu printul Paul” si subliniaza ca, prin declaratiile sale publice, acesta a urmarit crearea unei „stari de confuzie” privind relatia sa cu persoanele implicate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: