S-a stins inca un scandal iscat de penali. Tudorel Toader detaliaza ce se intampla de acum incolo cu arhiva SIPA
Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare privind constituirea unei comisii care va inventaria si preda documentele din arhiva SIPA catre institutiile care au competente in domeniu, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Alina Petrescu.
„Astazi, Guvernul a aprobat printr-o hotarare constituirea unei comisii care va inventaria si preda documentele din arhicunoscuta arhiva SIPA. Documentele, dupa inventarierea si eventuala modificare a gradului de clasificare a lor, vor fi predate catre institutiile care au competente in domeniu”, a spus Alina Petrescu.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, proiectul de hotarare s-a aflat in consultare publica timp de aproape un an.
„Hotararea privind desecretizarea arhivei se afla pe site-ul Ministerului Justitiei inca de anul trecut, mai exact din 25.07.2016. Este si acum acest proiect postat pe site, deci conditia de consultare publica nu doar ca este indeplinita, dar proiectul este in consultare publica, daca mai stam putin, de un an”, a aratat Alina Petrescu.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, ca aceasta comisie „are termen 3 ani de zile ca arhiva SIPA sa fie desfiintata”.
„Interesul este actual, cred eu, cu privire la hotararea de guvern care a fost adoptata astazi. Cateva precizari cu privire la informatiile aparute in spatiul public. Problema desecretizarii SIPA vine din 2011. Anul trecut, pe 25 iulie 2016, proiectul de hotarare de guvern pentru desecretizarea arhivei SIPA, a fost postat pe siteul Ministerului de Justite unde se afla si in prezent. Problema dezbaterii publice este indeplinita cu mult peste cerintele minimale.
In legatura cu problema desecretizarii arhivei SIPA si-au exprimat punctele de vedere, pe rand, CSM, Ministerul Public, Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Judecatorilor din Romania, Asociatia procurorilor din Romania. Prin urmare cred ca afirmatiile publice sunt lipsite de fundament prin punctele de vedere transmise de asociatile profesionale amintite. Astazi a fost adopatata hotararea de guvern.
In sinteza, se prevede: desecretizarea celor doua rapoarte intocmite de ministrul de Justitiei din 2008, unul din rapoarte avand si o anexa: Desecretizam rapoartele si anexa uneia dintre aceste raporte. De ce la momentul in care am facut publica lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toti, am spus ca numarul vizitatorilor este mai mare de 22. O buna parte din ei sunt in rapoartele din arhiva secreta si nu aveam voie sa le fac publice. O sa aflati si alte nume. Hotararea de Guvern prevede si desecretizarea arhivei SIPA, adica documente si informatii, nu doar raporte din 2008. Arhiva SIPA trebuie desfiintata”, a declarat Tudorel Toader in conferinta de presa.
„Ce se intampla cu rapoartele? Din continutul lor veti afla multe, veti interpreta cum considerati de cuviinta. Documentele cu viata private nu vor fi facute publice, dar persoanele pot solicita Comisiei si au acces la partea din dosar referitoare la viata privata. A doua categorie sunt documentele functtionarilor cu statut special care lucreaza in Administratia Penitenciara. Dansii nu-si pot face dovada vechimii in munca, pentru ca au documentele inchise in arhiva. Este nedrept sa nu poate sa-si dovedeasca vechimea”, a mai spus ministrul Justitiei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.