„S-a permis ca toti sa fim macelariti”: Apeluri ale soldatilor rusi, interceptate de ucraineni, arata starea de spirit in randul fortelor Kremlinului
Convorbirile dintre soldatii rusi si apropiatii lor – interceptate de Ucraina – dezvaluie realitatea razboiului pentru fortele Kremlinului, potrivit The Guardian
Aflat pe linia frontului, in apropierea orasului Liman din estul Ucrainei, pe 8 noiembrie, la ora 15.10, un militar rus pe nume Andrei a decis sa ignore ordinele superiorilor sai si sa-si sune mama cu un telefon mobil neautorizat.
„Nimeni nu ne da nimic de mancare, mama”, s-a plans el. „Aprovizionarea noastra este de rahat, ca sa fiu sincer. Luam apa din balti, apoi o strecuram si o bem.”
Fortele rusesti se aflau pe picior de plecare in regiunea Donetk de saptamani intregi. Liman, cucerit de rusi in luna mai, a fost eliberat de fortele ucrainene in octombrie.
Cu doua zile inainte ca Andrei sa sune acasa dupa-amiaza, fortele rusesti incepusera „in sfarsit” sa traga asupra pozitiilor ucrainene cu bombe cu fosfor, i-a spus el mamei sale, dar promisiunile de aprovizionare cu munitii care ar putea intoarce soarta bataliei nu s-au concretizat.
„Unde sunt rachetele cu care s-a laudat Putin?”, a intrebat el. „Exista o cladire inalta chiar in fata noastra. Soldatii nostri nu o pot lovi. Avem nevoie de o racheta de croaziera Calibr si atat”.
Andrei si-a linistit mama, care locuieste in Kostroma, un oras situat la 310 mile nord-est de Moscova, ca va fi bine. „Intotdeauna spun rugaciuni mama”, a spus el. „In fiecare dimineata”.
Nu se stie daca aceste rugaciuni au fost indeplinite. Cand a fost abordata de The Guardian, mama sa a spus ca fiul ei nu era cu ea, inainte de a izbucni in lacrimi si de a inchide.
Continutul conversatiei dintre soldat si mama, care a durat cinci minute si 26 de secunde, poate fi ascultat si citit astazi, deoarece a fost interceptat de armata ucraineana si transmis ziarului.
Printre altele, impartasite cu The Guardian, se numara o conversatie din 6 noiembrie intre un tata si colegii fiului sau, Andrei, care a fost ucis in timp ce servea in brigada 35 de pusti motorizate, compania a 5-a.
„Intariri: nu; comunicare: nu”, a raspuns un soldat la intrebarile parintelui indurerat cu privire la soarta oamenilor care au supravietuit unui atac ucrainean. „Au spus ca nu avem voie sa ne retragem. In caz contrar, am putea fi impuscati”.
Intr-o a treia interceptare din 26 octombrie, un soldat din regiunea Donetk ii povesteste sotiei sale cum a fugit impreuna cu alti trei din calea varsarii de sange si se gandea sa se predea. „Sunt intr-un sac de dormit, ud, tusesc, in general, sunt distrus”, spune el. „S-a permis ca toti sa fim macelariti”. Sotia soldatului a refuzat sa comenteze cand a fost abordata de ziaristi.
Acestea sunt doar trei dintre miile de convorbiri intre soldati aflati in transee sau in pozitii avansate pe care expertii ucraineni le-au ascultat, le-au cercetat si apoi, acolo unde exista valoare propagandistica, le-au facut publice.
In prima perioada a razboiului, lipsa de securitate in jurul comunicatiilor rusesti era atat de mare incat conversatiile despre strategie intre comandantii militari erau captate, chiar si de amatori, datorita utilizarii de catre armata a frecventelor radio deschise.
Acest lucru, potrivit lui Dmitri Alperovitch, un expert cibernetic care conduce Silverado Policy Accelerator, este din ce in ce mai rar.
O serie de articole de presa bazate pe interceptari care relateaza abuzurile privind drepturile omului din Bucea, orasul de la nord de Kiev unde se presupune ca au fost impuscati civili, precum si moralul tot mai slab din cadrul armatei.
„Aveti in continuare o multime de soldati care aduc telefoane mobile pe linia frontului si care vor sa vorbeasca cu familiile lor, iar acestea sunt fie interceptate in timp ce trec prin intermediul unui furnizor de telecomunicatii ucrainean, fie sunt interceptate pe calea aerului”, a declarat Alperovitch. „Acest lucru nu ridica prea multe dificultati pentru serviciile de securitate ucrainene”.
In sine, o mana de convorbiri interceptate ofera o valoare limitata pentru a zugravi o imagine a atitudinii fortelor combatante rusesti.
Cu toate acestea, amploarea uriasa a apelurilor efectuate de soldati ofera o directie foarte clara in ceea ce priveste slabiciunile armatei ruse, potrivit unui fost oficial al Kremlinului din domeniul apararii care a cerut sa ramana anonim.
„Securitatea a fost intotdeauna un dezastru, atat in armata, cat si in randul oficialilor din domeniul apararii”, a declarat sursa respectiva. „De exemplu, in 2013, au incercat sa convinga tot personalul de la Ministerul Apararii sa ne inlocuim iPhone-urile cu smartphone-uri Yoto de productie ruseasca”.
„Dar toata lumea a continuat sa foloseasca iPhone-ul ca al doilea telefon mobil, pentru ca era mult mai bun. Tineam iPhone-ul in torpedoul masinii pentru cand ne intorceam de la serviciu. In cele din urma, ministerul a renuntat si nu i-a mai pasat. Daca cei de la varf nu iau securitatea foarte in serios, cum te poti astepta la vreo disciplina in armata regulata?”.
La sfarsitul lunii septembrie, Vladimir Putin a anuntat o „mobilizare partiala” a 300.000 de rezervisti si a „celor cu experienta militara anterioara”.
Fostul oficial rus a declarat ca acest lucru nu va face decat sa inrautateasca situatia de securitate. „Soldatii primesc un curs de pregatire rapida despre cum sa nu divulge informatii sensibile, dar este in mare parte pentru spectacol”, a declarat oficialul. „Comandantii se prefac ca predau [cursul], iar soldatii se prefac ca asculta”.
„Chiar si acum, vedem ca soldatii continua sa foloseasca retelele de socializare si sa le povesteasca sotiilor si mamelor lor despre razboi, uneori expunandu-si locatia.
„Pur si simplu nu exista disciplina si situatia se va inrautati acum ca au mobilizat 300.000 de oameni care abia vor fi instruiti. Soldatii mobilizati vor fi ingroziti de faptul ca se afla intr-o zona de razboi si, in mod natural, vor incerca sa sune acasa.”
Fostul oficial de la Kremlin a declarat ca Putin a invatat pe calea cea grea ca armata sa are nevoie urgenta de modernizare si ca modelul de tip sovietic, de sus in jos, nu este potrivit pentru acest scop.
„Doctrina armatei se bazeaza pe pedeapsa, astfel incat soldatii sunt sanctionati daca gresesc, dar nimeni nu incearca sa-i impiedice sa dea informatii in primul rand”, a declarat sursa. „Vor mai aparea greseli pana cand nu se va schimba intreaga filozofie”.