S-a razgandit Olaf Scholz? Germania a decis inventarierea tuturor rachetelor Taurus si pregatirea lor de lupta – o parte dintre ele ar putea fi trimise Ucrainei

externe

SUA, incurajeaza, Germania, rachete cu raza lunga de actiune, Ucraina, Taurus

Autoritatile germane au decis sa modernizeze si sa repuna in functiune toate rachetele Taurus cu raza lunga de actiune aflate in serviciul Bundeswehr-ului. Ministerul Apararii a informat comisia de specialitate din Bundestag despre aceste planuri intr-o parte secreta a unei reuniuni speciale, marti seara, potrivit unor surse citate de cotidianul Die Welt.

Bundeswehr are in arsenalul sau aproximativ 600 de unitati Taurus, numarul exact fiind clasificat. Cu toate acestea, doar jumatate dintre ele sunt in stare de functionare, potrivit unei actualizari tehnice din 2018. Acum vor fi necesare efectuarea unei inventarieri complete a rachetelor si trimiterea la reparat a celor defecte.

Decizia de a pune in stare de alerta toate rachetele Taurus deschide noi puteri pentru guvernul german. In special, aceasta inseamna ca, in viitor, cancelarul Scholz poate transfera rachete de croaziera in Ucraina fara a pune in pericol apararea nationala.

De asemenea, este probabil un asa-numit „schimb circular” cu aliatii – aceasta optiune nu a fost exclusa de ministrul britanic de externe David Cameron. Schema consta in faptul ca Londra va creste furnizarea de Storm Shadow catre Ucraina in schimbul rachetelor Taurus primite de Marea Britanie. Aceasta optiune a fost sustinuta si de ministrul german de externe Annalena Burbock.

Discutia despre transferul de rachete Taurus cu o raza de actiune de 500 km, capabile sa ajunga la Moscova, dureaza de mult timp. Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus in repetate randuri unui astfel de pas, temandu-se ca tara ar fi astfel direct implicata intr-un razboi cu Rusia.

Noi probleme de coordonare au aparut in urma scurgerilor de informatii despre discutiile dintre ofiterii germani care au discutat despre posibilitatea de a transfera 100 de rachete Taurus in Ucraina si de a le folosi pentru a lovi depozitele de munitii rusesti si podul din Crimeea. Principala preocupare a participantilor a fost cum sa se evite implicarea directa a armatei germane in acest proces.

Pe 14 martie, Bundestagul va vota din nou pe tema furnizarii de Taurus Ucrainei. Anterior, deputatii au adoptat un proiect de rezolutie privind transferul de sisteme de arme cu raza lunga de actiune catre Kiev, fara a mentiona direct aceste rachete.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: