S-a suparat Ciolacu: „M-a deranjat remarca presedintelui de ieri cu negocierile. Sunt mai bun negociator decat Iohannis”

politica

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a declarat „deranjat” de declaratia presedintelui Klaus Iohannis privind faptul ca prim-ministrul nu a reusit sa obtina un portofoliu „economic” pentru Romania in Comisia Europeana.

„M-a deranjat remarca presedintelui de ieri, cu negocierile lui Ciolacu pe economic. Imi cer scuze, sunt mai bun negociator ca dansul. Am pornit negocierile cu presedinta Comisiei. Ele nu sunt numai la masa, ci si prin mesajele pe care le transmiti in spatiul public. Am pretentii mai mari de la presedintele Romaniei. Am dus la Comisie un specialist, nu un om cu profil politic accentuat. Nu poti face jocuri din astea meschine si schimburi din astea de mingi, ieftine, cu mine. Am vazut ce a negociat presedintele. Diferenta e ca eu nu am negociat nimic pentru mine. Daca eu imi asum public un lucru, imi asum ca sa obtin ceva mai bun pentru Romania”, a sustinut Ciolacu intr-un interviu pentru hotnews.ro.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la New York, ca negocierea pentru pozitia primita de Romania in noua Comisie Europeana a fost negociata de prim-ministru si le-a recomandat jurnalistilor sa-l intrebe pe Marcel Ciolacu cum le-a spus tuturor ca va obtine un portofoliu economic si a obtinut unul social.

Intrebat cum evalueaza pozitia obtinuta de Romania in noua Comisie Europeana, despre care unele voci spun ca este de fapt goala de continut si nu aduce influenta pe care tara noastra spera sa o obtina, seful statului i-a indrumat pe jurnalisti spre seful guvernului.

„Da, negocierea pentru aceasta pozitie a fost facuta la nivel de prim-ministru si cred ca este mai bine sa-l intrebati pe prim-ministru cum ne-a spus tuturor ca va obtine un portofoliu economic si a obtinut un portofoliu social care inca trebuie clarificat ce contine”, a declarat Iohannis in cadrul unei discutii cu jurnalistii, pe marginea Adunarii Generale a ONU.

Candidata Romaniei pentru Comisia Europeana Roxana Minzatu a primit postul de vicepresedinte executiv pentru oameni, competente si pregatire in cadrul noii Comisii Europene anuntate la 17 septembrie, la Strasbourg, de Ursula von der Leyen, presedinta executivului european.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a laudat cu pozitia obtinuta de Roxana Minzatu, sustinand ca aceasta va gestiona 20% din bugetul multianual al UE.

„Pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a obtinut pozitia de vicepresedinte al Comisiei Europene si unul dintre cele mai importante portofolii – Competente si Educatie, Locuri de munca si drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.

Practic, Romania devine parte a deciziei in Uniunea Europeana. Doamna Roxana Minzatu, propunerea Romaniei de comisar european, va coordona atat partea de educatie, cat si zona de politici sociale, dar si programele de #finantare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Clima si Erasmus+.

Astazi eforturile romanilor au primit si recunoasterea binemeritata prin acest portofoliu ce combina o greutate politica semnificativa si fonduri substantiale ale UE, cu potential legislativ si politic solid si acces esential la serviciile si agentiile Comisiei.

(…) Toti cei care denigrau tara noastra si capacitatea noastra de negociere la Bruxelles au primit astazi o lectie extrem de dura : niciodata nu e bine sa iti vorbesti de rau tara peste hotare, ci sa te lupti si sa contribui la dezvoltarea ei.”, a sustinut Ciolacu intr-o postare pe Facebook.

Portofoliul Competente si Educatie, Locuri de munca, Drepturi sociale si Demografie, obtinut de Roxana Minzatu, nu are nicio legatura cu zona economica. Premierul Ciolacu anuntase anterior ca Romania ca obtine un portofoliu „important” pe aceasta zona.

Comisarul pentru Munca are in subordine o cincime din bugetul UE prin programul FSE+, in valoare de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat in principal de statele membre, Comisia jucand doar un rol de supraveghere, arata site-ul oficial al Comisiei Europene.

Citeste si: Profesor ASE: „Romania a obtinut cel mai slab portofoliu de comisar de cand facem parte din UE. Daca exista un post de comisar cu lustruitul clantelor, pe ala il primeam”

Cristian Paun, profesor al ASE, scoate in evidenta faptul ca Romania a obtinut „cel mai slab portofoliu” din Comisia Europeana. Paun nu este singurul analist care critica performantele puterii de la Bucuresti in negocierile de la Bruxelles.

„Am rezolvat problema! Am obtinut cel mai slab portofoliu de comisar de cand facem parte din Uniunea Europeana. Ne vom ocupa de probleme sociale ale UE. Noi nici pe ale noastre nu le-am rezolvat cum trebuie, saracii Europei fiind, dar ne vom ocupa sa le rezolvam pentru toate tarile europene.

Asta arata un singur lucru: am ajuns la periferia UE, nu se mai uita nimeni la noi cu incredere, nu mai suntem luati in serios. Nu mai contam! Daca exista un post de comisar cu lustruitul clantelor, pe ala il primeam.

Nu m-ar mira ca, in autosuficienta noastra, sa incepem sa ne victimizam si sa ne izolam si mai mult de proiectul european. Atata timp cat nu intelegi cu adevarat ce inseamna UE si ce oportunitati ai in spate, cat timp nu actionezi pentru a maximiza efectele acestor oportunitati asupra poporului tau si cat timp joci dublu si cu atitudine de doi bani, vom fi lasati acolo unde ne este locul. La lustruit clante…

Evident, politicianul roman nu isi va asuma acest esect. Va da vina pe altii. El este impecabil si desavarsit. Evident, acest esec este al unei coalitii, nu doar a unui singur partid. Si mai evident, aici s-a ajuns pentru ca a existat un proiect ‘de tara; minutios pregatit si implementat de politruci interesati de liniste si pace sociala. Care ne-a dus si ne duce intr-o fundatura”, a postat Paun pe Facebook.

Citeste si: Ciolacu a confundat Slovenia cu Slovacia. Analist: „Premierul Romaniei n-are macar o harta mentala a liderilor importanti din Europa cu care ar trebui sa discute”

Si analistul Sorin Ionita a atras atentia asupra acestei situatii, evidetiind si o gafa comisa de premierul PSD Marcel Ciolacu. Intr-un discurs public, Ciolacu a confundat Slovenia cu Slovacia.

Intr-o analiza publicata de Ionita pe contributors.ro legata de esecul autoritatilor de la Bucuresti de a obtine un portofoliul important in noua Comisie Europeana, Ionita scoate in evidenta o noua gafa a premierului PSD.

„Bomboana pe coliva: dupa toata tarasenia asta, care ai zice ca a fost prima lui grija in ultima luna, Ciolacu incurca in declaratii Slovenia cu Slovacia. N-ar fi mare chestie, se mai intampla – daca Slovacia n-ar avea la Bruxelles pe Maros Sefcovic, care e chiar vicepresedintele Comisiei si prezent in institutie de 15 ani (!), comisar pe diverse domenii inclusiv energie (iata un mandat important). Ei bine, fix despre Slovacia a zis Ciolacu ca intarzie procesul pentru ca nu au numit un comisar! Ce sa vezi: era de fapt Slovenia.

Genul asta de confuzie arata limpede ca premierul Romaniei n-are macar o harta mentala a liderilor importanti din Europa cu care ar trebui sa discute, fie si intre socialistii lui (cum e Sefcovic). E clar ca merge acolo din obligatie, confuz si stingher intre oamenii aia cu nume complicate si tari care suna la fel, naiba sa le ia, cand mediul lui natural si abilitatea reala sunt in politica de nivel judetean, cu papa Stanesco si enforcerul Marinica, cu care spera sa castige presedintia.

Partea cea mai trista e ca exemplul asta de esec sistemic e doar unul intr-o lunga serie si va fi tratat, cum am zis, in cheie lejera. Se va trece mai departe cu declaratii glorioase pe gura, reproduse obedient de presa, gen ‘ia uite ce buget mare are comisarul roman’, adica un alt fake lasat sa treaca la popor neverificat (bugetul nu va fi mare). Iar asta in conditiile in care oricum importanta portofoliilor in Comisie nu se masoara prin “marimea bugetului”, cum au impresia politicienii romani tip papa Stanesco, intr-un fel justificat pe baza carierei lor la Consiliul Judetean Olt, Buzau, Teleorman etc.”, a scris Ionita pe Contributors.

„Zilele astea se contureaza unul din cele mai mari esecuri de politica externa a Romaniei daca se confirma ca vom primi un comisariat UE improvizat, de figuratie, pe niste domenii de nisa unde Uniunea nici macar nu are atributii (locuinte sociale sau ceva similar). Pe scurt, dupa saptamani de umflat in pene si ‘negocieri’ cu Ursula (prin translator) despre un portofoliu ‘economic important’, lui Marcel Ciolacu ii iese fix opusul. Insa acest subiect de top va fi desigur suprimat sau tratat in surdina de presa mainstream obedient-cumparata, in loc sa declanseze discutii serioase despre lipsa de influenta a Romaniei peste hotare, generata de impostura din viata publica interna, care aduce la varful politicii persoane fara anvergura ce doar aici acasa pot fi luate in serios, in talk-showuri aranjate si cu jurnalisti care doar reproduc declaratii, fara minim de factchecking”, a subliniat Ionita.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: