S-a terminat pandemia. OMS declara oficial sfarsitul urgentei sanitare globale COVID-19

externe

COVID-19 nu mai este o urgenta internationala de sanatate publica, a decis vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii, marcand un punct de cotitura major in raspunsul global la criza care a ucis aproape 7 milioane de persoane si a provocat aproximativ 65 de milioane de cazuri de COVID, scrie Politico.

Eliminarea celui mai inalt nivel de alerta de catre organismul mondial de sanatate vine la mai bine de trei ani de la prima declaratie facuta la 30 ianuarie 2020, cand COVID-19 s-a raspandit dincolo de China, iar oficialii din domeniul sanatatii publice din intreaga lume au devenit din ce in ce mai panicati de ceea ce vedeau.

La acel moment, bilantul oficial al mortilor era de doar 171 de persoane. Acum, OMS estimeaza peste 6,9 milioane de decese – mai mult decat populatia totala a Danemarcei. Europa reprezinta aproximativ o treime dintre acestea, aproximativ 2,2 milioane de persoane murind din cauza COVID-19 pe continent.

Decizia luata vineri de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vine ca urmare a unei recomandari a unui comitet de experti in domeniul sanatatii la nivel mondial, care a constatat ca situatia nu mai indeplineste criteriile pentru a fi clasificata drept o urgenta de sanatate publica de interes international (PHEIC). Tedros a declarat ca nu se mai poate vorbi de o urgenta de sanatate globala atunci cand vorbim de COVID-19.

Desi nu exista o definitie convenita in mod oficial a unei pandemii, o urgenta de sanatate publica de interes international este o denumire oficiala care declanseaza anumite actiuni si recomandari in temeiul Regulamentului sanitar international privind supravegherea, raportarea si raspunsul. Declaratia este facuta pentru evenimente care sunt bruste, au implicatii pentru sanatatea publica dincolo de o tara si necesita o actiune internationala imediata.

„De mai bine de un an, pandemia a avut o tendinta de scadere, imunitatea populatiei crescand datorita vaccinarii si infectiei”, a declarat Tedros.

Cu toate acestea, el a avertizat ca cel mai rau lucru pe care l-ar putea face o tara este sa lase garda jos sau sa transmita cetatenilor sai mesajul ca COVID-19 „nu este nimic de care sa ne facem griji”.

Tendinta descendenta

In ultimele saptamani, cazurile si decesele la nivel mondial cauzate de COVID-19 au fost in mare parte in scadere si reprezinta doar o mica parte din ceea ce au fost in timpul celor mai grave valuri ale pandemiei.

Dar chiar si in conditiile in care cazurile si decesele au scazut, OMS a fost reticenta in a elimina eticheta de urgenta, comitetul constatand, in cadrul unei reuniuni din ianuarie, ca exista inca un numar mare de decese cauzate de COVID-19 in comparatie cu alte boli respiratorii infectioase si incertitudine cu privire la variantele emergente.

Avand in vedere ca multe tari nu mai fac teste de rutina pentru depistarea virusului, numarul total de cazuri este mai greu de estimat, dar la nivel mondial au fost inregistrate peste 765 de milioane de cazuri de COVID-19, Europa inregistrand mai multe decat orice alta regiune a OMS, cu 276 de milioane.

Reducerea testelor inseamna ca supravegherea virusului este semnificativ diminuata. Acesta este unul dintre motivele pentru un nou plan de pregatire si raspuns al OMS, publicat la 3 mai. Acesta stabileste obiective pentru ca tarile sa treaca de la raspunsul la criza la gestionarea pe termen mai lung a COVID-19, avand in vedere ca, cel mai probabil, sistemele de sanatate vor trebui sa se confrunte cu virusul timp de mai multi ani de acum incolo.

„COVID-19 a fost mult mai mult decat o criza de sanatate”, a declarat Tedros. „A provocat tulburari economice grave, stergand mii de miliarde din PIB, perturband calatoriile si comertul, inchizand intreprinderi si aruncand milioane de oameni in saracie”.

Tedros a spus ca cele mai sarace si mai vulnerabile comunitati au fost cele mai afectate si „ultimele care au primit acces la vaccinuri si instrumente”.

OMS infiinteaza in prezent un comitet de revizuire pentru a elabora o recomandare permanenta pe termen lung pentru tari cu privire la modul in care sa gestioneze COVID-19.

In urma anuntului, Seth Berkley, directorul general al Gavi, Alianta pentru vaccinuri, a declarat ca „lumea este pregatita sa treaca la faza urmatoare”. „Dar, desi ziua de astazi marcheaza o etapa istorica, trebuie sa fim clari cu privire la necesitatea de a continua sa ne protejam cei mai vulnerabili oameni, asa cum facem si in cazul altor boli mortale, dar care pot fi prevenite”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: