Deputatul USR Stelian Ion a declarat, luni, despre modificarea Codului Penal in acord cu deciziile CCR, in privinta dispozitiilor ce reglementau modul de intrerupere a prescriptiei raspunderii penale, ca actuala coalitie PSD-PNL refuza procedura de urgenta, pentru a scapa infractorii de dosare.
”Din pacate, situatia din justitie este exploziva, dupa anii trecuti, cand au fost foarte multe incercari de a scapa infractori de dosarele penale, in urma unei decizii a CCR, pronuntata saptamana trecuta, care urmeaza sa fie motivata si publicata din clipa in clipa este foarte posibil sa se intample ceea ce nici Ordonanta 13 nu a reusit, si anume foarte multi infractori sa scape de dosarele penale”, a spus Stelian Ion, la Parlament, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca dispozitiile art. 155 alin. (1) din Codul Penal – dispozitii ce reglementau modul de intrerupere a prescriptiei raspunderii penale – sunt neconstitutionale.
El a precizat ca nu se refera doar la ”infractiunile comise de gulerele albe, de coruptie”, ci si la infractiuni cu violenta, dintre cele mai grave, din zona criminalitatii organizate si a traficului de persoane, trafic de arma, etc.
”Este o situatia extrem de grava si coalitia de guvernare nu isi asuma rezolvarea ei”, a mai spus Stelian Ion, aratand ca a depus in Parlament un proiect de lege, saptamana trecuta, si mai exista un proiect aflat pe circuitul parlamentar, blocat, care asteapta doar o vointa politica, un semn de la coalitie pentru a fi trecut prin vot, potrivit News.ro.
Fostul ministru a mentionat ca nu stie care sunt motivele pentru care nu se doreste acest lucru. ”Banuim ca este acelasi interes de a-i scapa pe infractori si cei care au putere de decizie le e convenabila aceasta situatie”, a mai spus Stelian Ion.
Stelian Ion a condamnat atitudinea ministrului Catalin Predoiu, care ”din discutiile din comitetul liderilor, intelege ca pregateste o Ordonanta de urgenta”.
”Ar fi foarte grav, pentru ca nu ar face decat sa se vulnerabilizeze proiectul”, a spus Stelian Ion, precizand ca exista riscul sa fie declarata neconstitutionala.
Parchetul General a transmis, vineri, ca aspectul legat de neconstitutionalitatea art. 155 alin. (1) din Codul Penal, dispozitii ce reglementau modul de intrerupere a prescriptiei raspunderii penale, poate fi usor remediat, dar ”interventia unei discontinuitati a normei va avea unul dintre cele mai grave efecte ale unei decizii CCR”. Institutia precizeaza ca, daca neconstitutionalitatea va antrena incetarea efectelor art. 155 Cod penal, efectele vor fi majore, cu aplicabilitate pentru aproape orice fel de infractiune.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…