S-a vaicarit la Comisia de la Venetia si s-a facut de ras. Specialistii europeni ii raspund lui Dorneanu dupa ce s-a plans ca CCR este atacata
Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a transmis un raspuns catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in care vorbeste despre faptul ca libertatea de exprimare ”este o valoare fundamentala intr-un stat democratic”.
Curtea Constitutionala a postat, vineri, pe site-ul propriu, continutul scrisorilor din data de 5 iunie si, respectiv, 20 iunie 2018, adresate Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), precum si raspunsul primit in data de 4 iulie 2018 de la Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio.
Judecatorii CCR au sesizat Comisia de la Venetia despre presiunile la care sunt supusi.
”Va multumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care ma informati despre presiunea exercitata asupra Curtii Constitutionale din Romania. Dupa cum stiti, in data de 11 iunie 2018, o delegatie a Comisiei de la Venetia a facut o vizita la Bucuresti si, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs. As dori sa va reamintesc ca, intr-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curtii constitutionale este permisa. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentala intr-un stat democratic, dar detinatorii functiilor publice trebuie sa se abtina in criticile lor. Criticile nerespectuoase si apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curtii sunt inadmisibile”, se arata in raspunsul trimis de Gianni Buquicchio.
Potrivit acestuia, ”deciziile curtilor constitutionale sunt definitive si obligatorii si trebuie sa fie implementate”.
”Aceasta pozitie importanta a Curtilor Constitutionale vine, de asemenea, cu o inalta responsabilitate a Curtilor de a adopta decizii care sa fie in conformitate cu Constitutia si cu principiile sale. La cea de-a 115-a sesiune plenara (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Venetia a discutat despre reforma judiciara din Romania. In considerarea urgentei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor si Biroului Comisiei pentru a pregati o opinie preliminara in luna iulie. Opinia preliminara se va referi cu siguranta la deciziile adoptate de Curtea Dvs”, se mai arata in raspunsul trimis CCR.
Curtea Constitutionalaa sesizat Comisia de la Venetia, Secretarul General al Consiliului Europei si Presedintele Conferintei Curtilor Constitutionale Europene in legatura cu „atacurile virulente” declansate impotriva CCR dupa decizia privind revocarea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.