Sa avem incredere in Erdogan? Corespondentul Deutsche Welle in Turcia dezvaluie planurile liderului turc

externe

Turcia a trecut de putin timp pe langa o mare catastrofa, pentru ca junta militara ar fi putut-o arunca intr-un mare haos trimitand-o inapoi ani buni, daca nu chiar decenii, scrie Reinhard Baumgarten.

Aceasta analiza a corespondentului Deutsche Welle in Turcia vine sa contrazica cea mai mare parte a comentariilor din Germania, care il critica aspru pe Erdogan.

Presedintele Erdogan a primit ceea ce a vrut. Timp de trei luni va conduce destinele Turciei prin decrete prezidentiale. In principiu, el face asta de mult timp, numai ca, acum, o face in raport cu Constitutia. Erdogan tine ca aceasta Constitutie sa fie schimbata cat mai repde, astfel ca Turcia sa devina o republica prezidentiala.

In definitiv, ar putea chiar sa nu mai recurga la schimbari constitutionale pentru ca, de facto, el conduce tara ca pe o republica prezidentiala. Cu toate acestea, Erdogan tine sa isi legitimeze, in mod democratic, puterea totala.

Asta va fi pe placul admiratorilor sai. Nu intamplator, Erdogan, cu motiv sau fara, nu a uitat sa aminteasca ca este primul presedinte direct ales al tarii. „Lovitura de stat a fost un dar de la Allah”, a spus Erdogan inca din noaptea de dupa tentativa esuata a militarilor de a-l da jos de la putere. Acum, este vizibil pentru toti ca el foloseste acest prilej pentru a se rafui atat cu cei care au actionat, cat si cu dusmanii imaginari.

Erdogan va folosi „starea de urgenta”, pe care singur a decretat-o, ca pe o perioada de proba. Pentru a nu stiu cata oara, va actiona din nou conform politicii „desparte si conduce”. In modul sau neconformist de a „conduce”, el va crea o prapastie in populatia tarii, intr-un mod si mai radical: in dusmani si fideli. Exact asta arata incercarile ultimelor zile.

Polarizarea societatii turce va continua si se va adanci

Oricat l-am critica pe Erdogan, nu trebuie sa uitam un lucru important: in noaptea loviturii de stat, Turcia s-a aflat intr-o situatie extrem de periculoasa. In Germania, mai ales, parerea publica este majoritar indreptata spre pedepsirea lui Erdogan pentru multele masuri antidemocratice pe care le-a luat.

In acelasi timp, cu cat aflam mai mult despre planurile si telurile pucistilor, cu atat ne infioram mai tare. Pentru ca o junta militara ar fi ingropat tara intr-un haos total si ar fi intors-o inapoi cu cateva decenii.

Acum, important este ca Erdogan sa garanteze ca lovituri de stat nu vor mai exista. Presedintele nu ar trebui sa uzeze de „starea de urgenta” pentru a executa el insusi o lovitura de stat in interiorul statului, pentru a-si atinge cat mai repede telurile sale legate de puterea absoluta.

Cand privim, insa, realitatea politica din Turcia, inevitabil ne dam seama ca aceasta ultima dorinta este chiar naiva. Pucistii si-au pregatit mult timp lovitura, insa Erdogan s-a pregatit si mai demult pentru asa ceva, pe care singur a numit-o „curatenie”. Aceasta a inceput inca din noaptea puciului.

Actiunea de „curatenie” a primit un impuls suplimentar si datorita faptului ca cercul de apropiati al lui Erdogan a fost infiltrat cu oameni de-ai lui Fetullah Gulen. Paranoia politica, conform careia in jurul sau e plin de dusmani, este ceva obisnuit pentru acest guvern turc. In cazul unei deteriorari a situatiei, aceasta paranoia sa va adanci si mai mult, incheie autorul citat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: