politica

„Sa fim lasati in pace”. Mircea Diaconu, atac furios la adresa Comisiei Europene: „Nu imi place deloc chestia asta, ma jigneste!”

Europarlamentarul Mircea Diaconu se arata indignat ca oficialii din Comisia Europeana au solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa ia in considerare avizele Comisiei de la Venetia. ” Aceste lucruri ma deranjeaza profund”, a spus Diaconu.

„Este enorma noastra prostie ca am acceptat si acceptam chestia asta cu MCV-ul. In documentele initiale, in crearea acestei chestii nu exista sistem de ridicare, nu exista procedura de ridicare (n.r a MCV-ului), in primul rand. Deci, cand vrea muschiul cuiva din Europa, ceva de genul asta, cand se plictisesc (n.r. il pot ridica). E o aiureala. A fost folosit mereu instrumentul asta (n.r. MCV-ul) invers. Adica in primul rand sursele pe care s-a construit MCV-ul au fost mereu gresite, informatiile au fost gresite, drept pentru care nu au sesizat monstruozitatea asta a combinatiei dintre servicii secrete si anchete penale. Daca n-a sesizat-o acest mecanism insusi, e discreditat, dupa parerea mea”, a declarat europarlamentarul pentru DC News.

El  a afirmat apoi ca Romania nu trebuie sa asculte de Comisia de la Venetia intrucat „avem Curte Constitutionala perfect functionala”.

„Trecand la realitatea imediata, pe justitie nu cred ca are a se baga Parlamentul European, Comisia Europeana, sigur, trebuie respectate principiile pentru care ne-am angajat, fara discutie asta. Pe de alta parte, avem Curte Constitutionala perfect functionala, care in raport de Constitutia noastra stabileste ce e bine si ce e rau, pentru ca daca Comisia de la Venetia ar stabili sau numai Comisia, atunci trebuie sa ne anulam Constitutia. Despre asta este vorba. Nu sunt decat diferente foarte mici intre parerea Comisiei de la Venetia finalmente si cea a Curtii Constitutionale finalmente, deci dupa ce se termina procedurile, vor fi diferente foarte mici, dupa parerea mea, daca sunt sau daca vor fi. Dar de aceste mici diferente vor trage toti ca de firul din poveste care nu se mai termina”, a mai spus Diaconu.

Europarlamentarul este indignat ca oficialii de la Bruxelles si-a permis sa solicite Bucurestiului respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia.

„Nu imi place deloc chestia asta, ma jigneste! Am cerut asta si o sa cer de cate ori o sa pot, ca Romania sa fie lasata in pace, sa isi faca singura ordinea sa. Cata vreme cineva din afara impune Romaniei, greseste profund. Pentru ca Romania este una dintre ultimele tari din Europa pro-europeana. Parca vor si ei cu tot dinadinsul sa cultivam si noi euroscepticismul, nationalismele excesive si extreme. Si ca sa fiu mai clar, in aceste institutii, precum Comisia, Comisia in intregul sau, sunt niste oameni numiti si au un fel de orgoliu suprem asupra celor care sunt alesi in tara noastra sau chiar aici in Parlamentul European. Aceste lucruri ma deranjeaza profund”, a declarat Diaconu.

Comisia Europeana a transmis ca va prezenta o analiza detaliata in raportul MCV pe data de 13 noiembrie despre modificarea legislatiei in domeniul justitiei si va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Legile justitiei si Codurile penale. CE solicita autoritatilor de la Bucuresti sa ia in considerare avizele Comisiei de la Venetia.

”Am luat cunostinta in mod favorabil de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Codurile Penale si Legile Justitiei. Solicitam autoritatilor din Romania sa le ia in considerare. Dupa cum a declarat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans in cadrul dezbaterii Parlamentului European: ‘In timp ce vom continua sa dialogam cu autoritatile romane, in spiritul cooperarii si in contextul Mecanismului de Verificare si Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate daca amendamentele la Legile justitiei, Codurile penale si la Legile privind conflictul de interese si combaterea coruptiei nu tin cont de aceste preocupari’”, precizeaza un purtator de cuvant al Comisiei Europene, in raspunsul transmis la solicitarea Mediafax.

De asemenea „Comisia va prezenta in mod detaliat propria analiza in raportul MCV din 13 noiembrie”, a adaugat sursa citata.

Anuntul Comisiei Europene vine dupa ce Comisia de la Venetia recomanda Romaniei, in avizul publicat luni pe site-ul institutiei, sa reanalizeze sistemul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, notand ca, in pofida unor imbunatatiri, proiectele de lege in domeniul justitiei risca sa genereze presiuni si sa submineze independenta sistemului judiciar.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

3 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

18 minute ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

3 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

33 de minute ago

Ciolacu anunta ca „nu plec din functia de prim-ministru pana nu intram in Schengen”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, vineri, la Ploiesti, ca nu pleaca din functia de…

29 de minute ago

Politisti americani acuzati ca opreau femeile in trafic si le verificau telefoanele in cautarea unor fotografii nud

Doi politisti din statul american Missouri au fost acuzati in aceasta saptamana de infractiuni similare…

3 ore ago