Autoritatile poloneze au retinut un barbat suspectat de a fi membru al unei retele de spionaj rusesti, a declarat vineri ministrul de Interne Mariusz Kaminski. Cea mai recenta arestare aduce la 16 numarul total de persoane retinute in cadrul unei investigatii privind spionajul rusesc, potrivit DW.
„Belarusul Mihail A. a participat la recunoasterea instalatiilor militare si a porturilor. A desfasurat si activitati de propaganda pentru Rusia. Se afla in custodie”, a scris Kaminski pe platforma de mesagerie X, cunoscuta anterior sub numele de Twitter.
Guvernul polonez a declarat vineri ca barbatul retinut a intrat in tara in 2021 si „a mentinut contacte cu cetateni ai Federatiei Ruse, cu care s-a intalnit la Sankt Petersburg si in Crimeea”.
„Barbatul schimba adesea mijloacele de comunicare si distrugea urmele activitatilor sale criminale”, se mai spune in declaratie, adaugand ca suspectul in varsta de 39 de ani a pledat „partial vinovat”.
In iunie, Polonia a retinut si un jucator rus de hochei pe gheata sub acuzatia de spionaj.
Tot vineri, Lituania a declarat ca peste o mie de cetateni din Rusia si Belarus care traiesc in tara sunt considerati amenintare la adresa securitatii nationale. Biroul de Migratie a spus ca 910 sunt cetateni belarusi si 254, cetateni rusi.
Biroul a spus ca le va retrage permisul de sedere permanenta dupa ce le-a cerut sa completeze un chestionar care i-a intrebat in legatura cu invadarea Ucrainei de catre Rusia si cu statutul Crimeei, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a anexat in 2014.
Cei considerati amenintari la securitatea nationala sunt doar o fractiune din cei 58.000 de belarusi si 16.000 de rusi care traiesc in Lituania, care a devenit un loc de refugiu in ultimii ani pentru multi dintre cei care au fugit de represiunea din tarile lor de origine.
Polonia si Lituania au anuntat joi ca vor spori securitatea la granitele lor cu Belarus, in urma unei intalniri intre liderii celor doua tari in orasul de granita polonez Suwalki.
Decizia vine dupa sosirea recenta a mii de luptatori ai armatei mercenare ruse Wagner in Belarus, dupa revolta lor esuata impotriva Moscovei de luna trecuta.
In ultimii doi ani, liderul belarus Alexander Lukasenko a permis migrantilor si refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa sa tranziteze tara si sa incerce sa treaca in Lituania si Polonia – ambele state membre ale UE.
Varsovia este ingrijorata de faptul ca luptatorii Wagner, dintre care unii stationati aproape de granita poloneza, ar putea prelua controlul asupra traficului de migranti si chiar ar putea incerca sa intre pe teritoriul UE impreuna cu migrantii.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat ca Varsovia trimite soldati, graniceri si politisti suplimentari la frontiera.
Intre timp, presedintele lituanian Gitanas Nauseda nu a exclus posibilitatea inchiderii granitelor cu Belarus in mod coordonat, daca este necesar.
„Un lucru este absolut clar – ar fi o tentatie prea mare pentru Vladimir Putin si Alexander Lukasenko sa nu-si foloseasca prezenta [a lui Wagner] in imediata vecinatate pentru posibile provocari impotriva statelor NATO”, a spus Nauseda.
La inceputul acestei saptamani, Varsovia a anuntat ca doua elicoptere militare din Belarus au incalcat spatiul aerian polonez, ceea ce a determinat si decizia de a consolida granita de est.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…