Salariile militarilor rusi din Ucraina s-au injumatatit din cauza prabusirii rublei. Multi soldati refuza sa se mai intoarca in Ucraina
Unii soldati rusi care au luptat in Ucraina refuza sa se intoarca si sa lupte din cauza salariilor mai mici, potrivit postului de stiri rusesc Caucasus.Realities, citat de Newsweek USA.
Membri ai Garzii ruse din Krasnodar, un oras din Rusia, au depus rapoarte in care anuntat ca refuza sa fie trimisi inapoi in Ucraina. Potrivit unei surse din cadrul trupelor federale ale Garzii Nationale, mai multi dintre soldati au invocat nemultumirea fata de suma cu care au fost platiti in perioada petrecuta in Ucraina, din februarie pana in aprilie, ca motiv pentru a refuza sa lupte, a relatat Caucasus.Realities.
Jurnalistii rusi afirma ca o parte din motivul pentru care salariile s-au micsorat s-a datorat cresterii cursului de schimb al rublei, moneda Rusiei.
„Chiar zilele trecute, a venit o plata pentru a doua luna de sedere acolo. Si, daca pentru prima luna au platit 100 de mii, acum sunt 50. Comandamentul a explicat acest lucru prin scaderea cursului de schimb al dolarului – plata este calculata de la aproximativ 50 de dolari pe zi de sedere, dar se face in ruble la cursul de schimb rusesc”, a declarat sursa.
Daca la 10 martie cursul dolarului in Rusia era de 120 de ruble, la 26 mai era de 56 de ruble, de unde si motivul pentru care platile din partea armatei s-au schimbat.
Armata rusa ar fi inceput insa sa promita bonusuri semnificative celor care semneaza contracte militare pe termen scurt. Unui oficial militar din Cecenia, republica din Caucazul de Nord, i s-a oferit recent un salariu pe prima luna de 300.000 de ruble (5.200 de dolari) in timpul unei incercari de a fi recrutat, potrivit The Moscow Times.
Rusia si-a concentrat ofensiva in regiunea Donbas din estul Ucrainei, iar ministrul adjunct ucrainean al apararii, Hanna Maliar, a declarat saptamana trecuta ca „luptele au atins intensitatea maxima”, potrivit The Washington Post.