Salman Rushdie anunta ca a avut o premonitie in legatura cu atacul: „Am visat ca urmeaza sa fiu atacat intr-un amfiteatru”

life

Salman Rushie, stat taliban, Palestina, Hamas

Renumitul scriitor Salman Rushdie a dezvaluit mai multe detalii despre atacul cu cutitul care l-a lasat fara un ochi, declarand duminica la emisiunea „60 Minutes” de la CBS ca a avut o „premonitie” a evenimentului cu cateva zile inainte.

Acordand primul sau interviu televizat de cand a fost injunghiat de mai multe ori pe scena, cu putin timp inainte de a tine o prelegere la Chautauqua Institution din New York, in august 2022, romancierul de origine indiana a declarat ca a avut „vise in care a fost atacat intr-un amfiteatru” inainte de a merge acolo.

„I-am spus sotiei mele, Eliza, ‘Nu vreau sa merg’ din cauza visului. Apoi m-am gandit: ‘Nu fi prost, este un vis'”, si-a amintit el.

Intr-un alt interviu, publicat luni, Rushdie a declarat pentru BBC ca ochiul i-a iesit din orbita „ca un ou fiert moale” dupa atac si ca pierderea vederii „ma supara in fiecare zi”.

In varsta de 76 de ani, considerat unul dintre cei mai importanti autori ai generatiei sale, a primit amenintari cu moartea inca de la aparitia romanului sau „Versetele satanice” din 1988.

Cartea se bazeaza pe o poveste extrem de controversata din traditia islamica timpurie, care sustine ca Satana s-a amestecat momentan in revelatiile divine ale profetului Mahomed. Cartea i-a infuriat pe unii musulmani si l-a determinat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, sa emita un decret religios, sau fatwa, prin care ii cerea moartea.

Dupa publicarea cartii, au urmat violente – traducatorul japonez al acesteia a fost ucis, iar cel putin 18 persoane au fost ucise in demonstratiile din Mumbai si Islamabad, potrivit Reuters.

„Nu aveam nicio idee (ca va provoca violenta)”, a declarat Rushdie pentru „60 Minutes”, adaugand: „M-am gandit ca poate unor oameni religiosi conservatori nu le va placea, dar oricum nu le place nimic din ceea ce am scris, asa ca m-am gandit ca nu trebuie sa citeasca.”

„(Am fost) probabil (naiv)”, a adaugat el, amintind ca au existat aproximativ sase atentate serioase la viata sa. „Este usor sa te uiti in urma, dar asa ceva nu i se intamplase nimanui si, desigur, aproape toti cei care au atacat cartea au facut-o fara sa o citeasca.”

Rushdie a scris acum despre atacul din 2022 si despre recuperarea sa in urma acestuia intr-un volum de memorii despre care, a spus el, nu a vrut la inceput sa le scrie, inainte de a-si da seama ca „nu putea scrie altceva”. Memoriile, intitulate „Cutitul: Meditatii dupa o tentativa de crima”, vor fi publicate marti.

Hadi Matar, barbatul acuzat ca l-a injunghiat pe Rushdie si pe o alta persoana pe scena, a pledat nevinovat la acuzatiile de tentativa de omor de gradul doi si agresiune de gradul doi.

Procesul lui Matar a fost programat initial pentru 8 ianuarie, dar instanta a admis o cerere de amanare a acestuia la inceputul lunii, a declarat atunci avocatul sau Nathaniel Barone pentru CNN.

Barone a declarat ca viitoarele memorii ale lui Rushdie nu au fost motivul intarzierii procesului, dar a continuat spunand ca „in conformitate cu legea de procedura penala a statului New York, apararea are dreptul la orice informatie asociata cu elaborarea si publicarea cartii”.

Duminica, Rushdie a declarat pentru emisiunea „60 Minutes” ca, in momentul in care l-a vazut pe atacator alergand spre scena chiar inainte de atac, „a avut senzatia ca ceva vine din trecutul indepartat si incearca sa ma traga inapoi in timp, daca vreti, in acel trecut indepartat, pentru a ma ucide”.

El a fost injunghiat de 15 ori in 27 de secunde de catre atacatorul sau, care s-a oprit doar atunci cand unii din public l-au tras deoparte, a spus el.

„Ma uitam cum se imprastie (sangele) si apoi ma gandeam ca probabil voi muri”, a adaugat Rushdie. „A fost destul de realist. Nu a fost ca si cum as fi fost ingrozit sau ceva de genul acesta, niciun cor ceresc, nicio poarta de rai… Cred ca moartea vine ca un sfarsit, nu s-a intamplat nimic care sa ma faca sa ma razgandesc in privinta asta”.

De cand a supravietuit atacului, el a spus ca nu este „foarte diferit”, dar ca acesta „a lasat o umbra”: „In unele zile este intuneric, in altele nu. Simt mai mult prezenta mortii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: