Santajul a functionat din nou: Bruxelles-ul deblocheaza 10 miliarde de euro din fondurile UE inghetate pentru Ungaria

externe

viktor orban

Comisia Europeana a permis miercuri deblocarea a 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, la aproape un an dupa ce banii au fost inghetati din cauza problemelor legate de statul de drept, relateaza Euronews.

Acest lucru inseamna ca guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de pana la 10,2 miliarde de euro pentru a finanta proiecte de dezvoltare.

„Am primit suficiente garantii pentru a spune ca independenta sistemului judiciar va fi consolidata in Ungaria”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justitie.

„Decizia de astazi nu reprezinta insa sfarsitul procesului. Vom continua sa monitorizam cu atentie situatia si vom reactiona din timp in cazul in care vor aparea deraieri”, a mai spus el.

Deblocarea fondurilor vine in conditiile in care premierul Viktor Orban isi afirma opozitia pentru a impiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina si pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru sustinerea bugetului natiunii devastate de razboi si pentru a opri furnizarea de noi ajutoare militare.

Toate cele trei chestiuni cu miza mare vor fi discutate la sfarsitul acestei saptamani in cadrul unui summit de doua zile al liderilor UE. Pentru a le face sa avanseze, este nevoie de unanimitate.

In total, Ungaria trebuie sa indeplineasca 27 de „super etape”, precum si patru „conditii orizontale de abilitare” pentru a accesa peste 30 de miliarde de euro din fondurile de coeziune si de redresare care au fost inghetate din decembrie 2022.

Reforma judiciara, insa, ajuta doar la deblocarea a pana la 10,2 miliarde de euro din suma totala.

Ungaria va ramane in continuare fara peste 11,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Aceasta include cele 6,3 miliarde de euro care au fost paralizate in cadrul asa-numitului „mecanism de conditionalitate” din cauza preocuparilor legate de achizitiile publice, conflictele de interese si coruptia.

Restul banilor se refera la domenii tematice precum dreptul la libertatea academica, protectia minoritatii LGBTQ+ si dreptul la azil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: