Santajul Budapestei continua: Ungaria va bloca fondurile UE pentru statele membre care au oferit munitie Ucrainei pana cand aceasta va permite tranzitul Lukoil

externe

Sfidarea continua: Ungaria refuza sa ofere Consiliului European clarificari privind relaxarea conditiilor de acordare a vizelor Schengen pentru rusi si belarusi

Ungaria va bloca rambursarile Uniunii Europene pentru statele membre care au dat munitie Ucrainei pana cand Kievul  va permite tranzitul petrolului de la Lukoil din Rusia printr-o conducta pe teritoriul sau, a declarat marti ministrul ungar de externe, citat de Reuters.

Slovacia si Ungaria au declarat la inceputul acestei luni ca au incetat sa mai primeasca petrol de la Lukoil prin conducta Drujba dupa ce Ucraina a impus luna trecuta o interdictie privind tranzitul resurselor de la Lukoil.

De asemenea, ca raspuns la situatia de marti, Ministerul Energiei din Ungaria a convocat un grup de lucru privind securitatea aprovizionarii, care „a examinat masurile luate pana in prezent si posibilele etape urmatoare”, se arata intr-o declaratie a ministerului.

„Atat timp cat aceasta problema nu este rezolvata de Ucraina, toata lumea ar trebui sa uite de plata celor 6,5 miliarde de euro din compensatia Facilitatii Europene pentru Pace (FEP) pentru transferurile de arme”, a declarat ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto.

Kievul afirma ca a blocat petrolul de la Lukoil, dar fluxurile globale nu au fost reduse prin conducta care deserveste si alti furnizori.

Oleoductul Drujba, sau „al prieteniei”, care leaga Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a ramas functional dupa mai bine de doi ani de razboi, chiar daca UE a renuntat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie ruseasca. Ungaria, in special, a ramas deosebit de dependenta de petrolul rusesc si afirma ca nu isi poate aproviziona rafinariile fara acesta.

Ungaria si Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene sa medieze o procedura de consultare cu Ucraina. Procedura ar permite ca problema sa ajunga in instanta daca organismul executiv al UE nu actioneaza in termen de trei zile.

FEP, creat in 2021, functioneaza ca un sistem de rambursare care ofera membrilor UE rambursari pentru trimiterea de munitii catre alte tari.

De la invazia Rusiei in Ucraina in 2022, statele membre care au dat arme Ucrainei pot solicita compensatii din acest fond. Dar Ungaria blocheaza de mai bine de un an plata urmatoarei transe din banii FEP, invocand diverse probleme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: