Santajul lui Viktor Orban a functionat: Ungaria va primi aproape un miliard de euro in schimbul acceptarii ajutorului pentru Ucraina
Ungaria va primi 900 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, a anuntat joi ramura executiva a UE, in pofida incercarilor premierului ungar de a anula sprijinul acordat Ucrainei de catre blocul comunitar.
Acesti bani provin din programul REPowerEU al blocului, menit sa ajute cele 27 de natiuni ale UE sa se redreseze in urma crizei energetice care a urmat invaziei Rusiei in Ucraina anul trecut si sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili rusi, transmite Associated Press.
Propunerea de deblocare a banilor din prefinantare a venit in contextul in care Orban – un critic frecvent al UE si adesea in dezacord cu liderii europeni in ceea ce priveste situatia guvernului sau in ceea ce priveste statul de drept – ameninta sa deraieze ambitia Ucrainei de a adera la bloc si sa blocheze plata unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
Liderii UE se vor reuni luna viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre deschiderea negocierilor oficiale privind viitoarea aderare a Ucrainei.
Valoarea totala a planului de redresare post-pandemie al Ungariei, care include capitolul REPowerEU, se ridica la 10,4 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari) sub forma de imprumuturi si granturi. Comisia a insistat asupra faptului ca Ungaria trebuie sa realizeze reforme in domeniul statului de drept pentru ca cea mai mare parte a acestor bani sa fie deblocata.
Ungaria, un mare beneficiar al fondurilor UE, a fost din ce in ce mai criticata pentru ca s-a indepartat de normele democratice. De aproape un deceniu, Comisia il acuza pe Orban ca a desfiintat institutiile democratice, a preluat controlul asupra mass-media si a incalcat drepturile minoritatilor. Orban, care se afla in functie din 2010, neaga acuzatiile.
De asemenea, Orban a iritat in mod repetat UE de cand Rusia a inceput razboiul din Ucraina anul trecut. El a criticat sanctiunile adoptate de tarile membre impotriva Rusiei ca fiind in mare parte ineficiente si contraproductive, iar luna trecuta s-a intalnit cu Vladimir Putin, intr-o intalnire personala rara pentru presedintele rus cu un lider al unei tari din Uniunea Europeana.
In decembrie anul trecut, UE a inghetat miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei din cauza esecului acesteia de a implementa reforme solide in domeniul statului de drept. Desi Ungaria insista ca nu leaga fondurile UE de alte probleme, multi dintre cei de la Bruxelles considera ca amenintarile sale de veto cu privire la ajutorul acordat Ucrainei reprezinta o incercare a lui Orban de a santaja blocul comunitar pentru a elibera miliarde de euro din fondurile UE obisnuite si din fondurile de redresare in caz de pandemie care au fost blocate.
De asemenea, Comisia a evaluat pozitiv planul revizuit de redresare a Poloniei la inceputul acestei saptamani, deschizand calea pentru plata a 5,1 miliarde de euro catre Varsovia. Anuntul a fost facut la o luna dupa ce alegerile din Polonia au asigurat o majoritate parlamentara partidelor pro-UE aliniate cu Donald Tusk, care este asteptat sa devina urmatorul prim-ministru al Poloniei. Acesta a calatorit la Bruxelles luna trecuta pentru a se intalni cu inalti oficiali si pentru a repara legaturile Varsoviei cu blocul comunitar, cu scopul de a debloca fondurile care au fost inghetate din cauza regresului democratic sub guvernul nationalist demisionar.