Ministrul Muncii, Marius Budai, afirma ca inainte de a avea discutii cu specialisti, inclusiv cu cei din domeniul sanatatii si securitatii in munca, dar si cu partenerii sociali nu va exprima un punct de vedere oficial cu privire la propunerea de modificare a programului de lucru la patru zile pe saptamana, 10 ore pe zi.
„Orice este posibil, dar eu cred ca avem nevoie de o analiza mai ampla, si nu de doar un proiect de lege depus in Parlament. Exista posibilitati, dar eu cred ca e nevoie de o analiza mai ampla, inclusiv cu specialisti din domeniul sanatatii si securitatii in munca, inclusiv cu mediul privat, pentru ca nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, asa, pentru toata lumea, incepand de maine cu totii sa mergem la serviciu patru zile pe saptamana”, a afirmat Marius Budai sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3, potrivit News.ro.
Intrebat care este parerea sa personala, ministrul exclude ideea impunerii unui astfel de program.
„O posibilitate, pe alocuri, cred ca s-ar putea, dar ca sa fie obligativitate, exclus. Si repet: pana nu exista o dezbatere ampla cu specialisti in domeniu dar si cu partenerii sociali, si ma refer aici la sindicate si patronate, eu, personal, cat conduc Ministerul Muncii nu o sa dau un punct de vedere”, mai spune Budai.
El precizeaza ca sunt tari in Europa care au adoptat legi in acest sens, dand exemplul Belgiei, care da posibilitatea organizarii programului de lucru patru zile pe saptamana, zece ore pe zi, fara ca acesta sa fie insa obligatoriu.
Mai multi parlamentari propun un proiect de lege care prevede modificarea Codului Muncii proiect conform caruia saptamana de lucru ar fi de patru zile cu trei zile de repaus, pentru angajatii cu norma intreaga ziua de munca fiind, in acest caz, de 10 ore.
In prezent repartizarea timpului de lucru este, de obicei, de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu doua zile de repaus.