Sapte de zile de cand ucrainenii lupta pe teritoriul Rusiei, ei si-au extins operatiunile intr-o noua regiune rusa. Moscova evacueaza populatia

externe

tanc Ucraina Kursk

Autoritatile ruse au evacuat luni civili din mai multe zone de-a lungul frontierei ucrainene, la o saptamana dupa incursiunea transfrontaliera surprinzatoare a Kievului pe teritoriul rus, relateaza CNN.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei, a declarat ca persoanele care locuiesc in districtul Krasnoyaruzhsky au fost relocate in locuri mai sigure. Acest lucru vine dupa evacuarea, in weekend, a mii de persoane care locuiau in regiunea invecinata Kursk.

„Avem o dimineata tulburatoare – activitati inamice la granita districtului Krasnoyaruzhsky. Sunt sigur ca armata noastra va face totul pentru a face fata acestei amenintari. Dar, pentru a proteja viata si sanatatea poporului nostru, incepem sa relocam oamenii care locuiesc in districtul Krasnoyaruzhsky in locuri mai sigure”, se arata intr-o declaratie postata pe canalul sau oficial Telegram.

Incursiunea, care afecteaza acum doua regiuni rusesti, este vazuta ca o schimbare a jocului in conflict. In trecut, armata ucraineana a atacat in mod regulat tinte din regiunea Belgorod cu drone si rachete, insa pana saptamana trecuta Kievul nu lansase nicio incursiune terestra oficiala peste granita in cei doi ani si jumatate de la inceputul razboiului la scara larga.

Amploarea operatiunii ramane neclara.

Un blogger militar rus influent, Rybar, a scrie luni ca „se pare ca [Fortele Armate ale Ucrainei] nu se dau in laturi de la planurile de a intinde formatiunile noastre defensive, de a crea un numar maxim de puncte de tensiune si de a incerca sa patrunda in est pentru a taia Belgorodul de la nord”.

Un videoclip geolocalizat de CNN, postat pe retelele sociale in weekend, arata soldati ucraineni care isi tin steagul in fata unui club rural din Poroz, un sat care se afla in regiunea Belgorod, la aproximativ un kilometru de granita internationala.

Mai multi bloggeri militari rusi au transmis luni dimineata despre o incercare a fortelor armate ucrainene de a ataca un punct de trecere a frontierei in regiunea Belgorod, in districtul despre care autoritatile ruse spun ca este evacuat.

Operatiunea, care a inceput martea trecuta, a fost invaluita in mister. Oficialii ucraineni au pastrat tacerea timp de cateva zile, refuzand sa comenteze rapoartele privind trupele ucrainene care opereaza in interiorul Rusiei.

Presedintele ucrainean Zelenski a confirmat in cele din urma ca trupele Kievului au trecut in Rusia sambata, declarand in discursul sau nocturn catre natiune ca „Ucraina dovedeste ca stie cu adevarat cum sa restabileasca dreptatea si garanteaza exact tipul de presiune care este necesar – presiunea asupra agresorului”.

Motivul atacului este, de asemenea, neclar. Ucraina a fost supusa unei presiuni crescute de-a lungul liniei de front, in timp ce Moscova isi continua ofensiva lenta si dura, apropiindu-se de mai multe orase si drumuri de importanta strategica din estul Ucrainei.

Atacul transfrontalier ar putea fi o incercare de a deturna resursele rusesti in alta parte. Avand in vedere seria de evolutii negative de pe linia frontului, vestea unei incursiuni reusite ajuta Kievul sa ridice moralul trupelor sale si al populatiei civile.

Moscova s-a straduit sa limiteze atacul. Autoritatile ruse au impus o ampla operatiune antiterorista in cele trei regiuni de frontiera, dar nu au declarat incursiunea drept un act de razboi.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), un grup de monitorizare a conflictelor cu sediul in SUA, a declarat ca aceasta a fost, probabil, o incercare a Kremlinului de a minimaliza in mod deliberat atacul pentru a preveni panica interna sau reactia la faptul ca Rusia a fost incapabila sa isi apere propriile frontiere.

„Presedintele rus Vladimir Putin s-a abtinut de la declararea oficiala a starii de razboi si a renuntat la declararea mobilizarii generale ca parte a eforturilor mai ample de a preveni nemultumirile interne care ar putea ameninta stabilitatea regimului (sau)”, a transmis ISW.

Regimul antiterorist confera oficial autoritatilor ruse puteri mai largi, inclusiv capacitatea de a monitoriza conversatiile telefonice si de a restrictiona comunicatiile si de a limita circulatia persoanelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: