Saracie accentuata in Grecia si in crestere in Europa. 38% dintre europeni nu mai mananca trei mese pe zi
Mai mult de jumatate dintre europeni afirma ca bugetul lor s-a restrans in ultimii trei ani, potrivit unui studiu recent, relateaza Euronews.
Cresterea preturilor a impins aproape o treime dintre europeni intr-o situatie financiara „precara”, potrivit unui studiu recent.
Cel de-al doilea Barometru european privind saracia si precaritatea a analizat capacitatea europenilor de a face cumparaturi si a constatat ca aceasta a scazut in ultimii trei ani, obligand majoritatea dintre ei sa sara peste mese si sa recurga la alegeri financiare dificile.
Dintre cei 10.000 de respondenti chestionati de Ipsos pentru Secours Populaire din Franta, 29% au declarat ca situatia lor financiara este „precara” si ca orice cheltuiala neasteptata le-ar pune probleme.
Aproape unul din doi europeni considera ca se confrunta cu un risc ridicat de a cadea intr-o situatie precara in urmatoarele luni, cedand in fata cresterii preturilor, in conditiile in care salariile au stagnat.
Doar 15% au declarat ca sunt increzatori si ca nu simt nevoia sa acorde atentie cheltuielilor lor zilnice.
Finantele dificile forteaza alegeri complicate
Conform rezultatelor sondajului, marea majoritate a europenilor au fost deja nevoiti sa faca compromisuri in ceea ce priveste alegerile lor din cauza conditiilor financiare dificile.
Inflatia galopanta din aproape toate sectoarele a fortat aceste „alegeri complicate”, care includ saritul peste o masa in ciuda faptului ca le este foame. Aproape unul din trei europeni a declarat ca a sarit peste o masa atunci cand ii era foame – Grecia si Moldova avand cifre deosebit de ridicate.
Alte compromisuri includ sa nu porneasca caloriferele, sa imprumute bani si sa nu trateze o problema de sanatate in fata costurilor in crestere.
Un sondaj realizat de Joseph Rowntree Foundation (JRF) in iunie a constatat ca 5,7 milioane de gospodarii cu venituri mici din Regatul Unit nu au suficienti bani pentru alimente, ceea ce a fost numit „o noua normalitate ingrozitoare”.
De la posibilitatea de a cumpara doar alimente la pret redus si pana la apelarea la bancile alimentare pentru a se hrani, cresterea preturilor la alimente a avut efecte variate – dar considerabile – asupra obiceiurilor alimentare, potrivit sondajului.
Dintre persoanele intervievate, 38% spun ca nu mai pot lua in mod regulat trei mese pe zi, in timp ce doar 42% au declarat ca nu au sarit niciodata peste micul dejun, pranz si cina din cauza constrangerilor financiare.
Gravitatea situatiei a fost reflectata in raspunsurile mai multor parinti, unii dintre ei spunand ca au fost nevoiti sa isi limiteze propria alimentatie pentru a le asigura copiilor lor hrana.
21% dintre parintii intervievati au declarat ca au avut cel putin o situatie in care au fost nevoiti sa „nu manance suficient” pentru a-si hrani copiii.