Sase lucratori umanitari ONU ucisi intr-un atac israelian asupra unei scoli din Gaza. Armata cauta un „centru de comanda si control” al Hamas
Israelul a bombardat o scoala ONU din centrul Gazei, in care se adaposteau persoane stramutate, ucigand cel putin 18 persoane, inclusiv pe directorul adapostului si alti cinci angajati ai UNRWA, potrivit The Guardian.
Scoala al-Jaouni din Nuseirat gazduieste aproximativ 12.000 de persoane stramutate, majoritatea femei si copii, a spus ONU. A fost lovita de cinci ori de la inceputul razboiului din Gaza.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit atacul „total inacceptabil” si a spus ca a incalcat legile internationale care protejeaza civilii in razboi. „Aceste incalcari dramatice ale dreptului international umanitar trebuie sa inceteze acum”, a spus el.
Inaltul reprezentant UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, s-a declarat „revoltat” de atentat.
„Nerespectarea principiilor de baza ale dreptului international umanitar, in special protectia civililor, nu poate si nu ar trebui sa fie acceptata de comunitatea internationala”, a zis Borrell.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat ca Washingtonul va continua sa indemne Israelul sa faca mai mult pentru a cruta zonele umanitare. „Trebuie sa protejam zonele umanitare. Este ceva pe care continuam sa discutam cu Israelul”, le-a spus el reporterilor in timpul unei vizite in Polonia.
Ministerul german de Externe a condamnat, de asemenea, atacul si a cerut Israelului sa protejeze personalul ONU si lucratorii umanitari.
Agentia de ajutor palestiniana a ONU, UNRWA, si-a transformat scolile din Gaza in adaposturi, deoarece atacurile aeriene si operatiunile terestre israeliene au fortat majoritatea rezidentilor sa-si paraseasca casele. Se estimeaza ca 90% dintre oamenii din Gaza sunt stramutati pentru a incerca sa ramana in viata.
Israelul s-a justificat spunand ca atacul a vizat un „centru de comanda si control” al Hamas din interiorul scolii, dar nu a oferit dovezi sau detalii. A bombardat in mod repetat scolile folosite ca adaposturi pentru persoanele stramutate, sustinand ca militantii au folosit locurile si pe rezidenti drept scuturi umane.
„Acesta este cel mai mare numar de decese in randul personalului nostru intr-un singur incident. Printre cei ucisi s-a numarat si managerul adapostului UNRWA si alti membri ai echipei care ofera asistenta persoanelor stramutate”, a spus agentia.
Numarul total de angajati ai UNRWA ucisi in Gaza a ajuns la 220, a declarat seful agentiei, Philippe Lazzarin, pe X.
„Personalul, sediile si operatiunile umanitare au fost neglijate in mod flagrant si fara incetare de la inceputul razboiului”.
Mai mult de patru din cinci scoli din Gaza au fost lovite direct sau grav avariate si vor avea nevoie de reconstructie sau renovare substantiala, arata un sondaj ONU din iulie. Cei 650.000 de copii din Gaza nu au mai mers la scoala de aproape un an.
Multe familii au ramas in adaposturile din scoli, in ciuda atacurilor repetate, deoarece nu au unde sa mearga; zone intregi din Fasia Gaza au fost reduse la moloz, iar taberele de corturi sunt supraaglomerate.
„Majoritatea oamenilor s-au refugiat in scoli, iar scolile au fost bombardate”, a declarat Basil Amarneh de la spitalul Al-Aqsa din Gaza pentru agentia de presa AFP, in timp ce copiii raniti in bombardament au fost transportati de medici. „Unde vor merge oamenii?”
Miercuri, sase frati, cu varsta cuprinsa intre 21 de luni si 21 de ani, au fost ucisi intr-o lovitura asupra unei case din sudul Khan Younis, impreuna cu alte cinci persoane, potrivit spitalului european, care a primit victimele.
Dupa mai bine de 11 luni de razboi, numarul mortilor in Gaza este de peste 41.000, potrivit autoritatilor sanitare din teritoriu. Majoritatea sunt civili, inclusiv femei, copii si persoane in varsta. Peste 95.000 de persoane au fost ranite, un sfert suferind „rani care le-au schimbat viata”, inclusiv amputatii care vor necesita ani de sprijin, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cel putin 22.500 de oameni vor avea nevoie de „servicii de reabilitare acum si in anii urmatori”, a spus OMS, adaugand ca Gaza are o capacitate redusa de a oferi aceasta ingrijire, deoarece majoritatea spitalelor si unitatilor de asistenta medicala au fost avariate sau distruse. „Uriasa crestere a nevoilor de reabilitare are loc in paralel cu decimarea continua a sistemului de sanatate”, a spus Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene.
Razboiul a inceput dupa atacurile conduse de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, cand aproximativ 1.200 de oameni au fost ucisi, majoritatea civili, iar 250 au fost luati ostatici.
Eforturile de a negocia un al doilea acord de incetare a focului si de eliberare a ostaticilor, dupa o pauza de o saptamana in lupta anul trecut, au stagnat in mod repetat, ambele parti acuzand cealalta parte de sabotaj.
Hamas a declarat miercuri ca este gata sa implementeze o incetare „imediata” a focului cu Israelul in Gaza, pe baza unei propuneri a SUA prezentata in iunie, fara noi conditii din partea vreunei parti.