Satelitii cu rezistenta sporita la atacuri nucleare ocupa un loc central in strategia US Space Force. Rusia si China testeaza arme antisatelit
Pe fondul escaladarii tensiunilor spatiale, US Space Force isi intensifica eforturile de a fortifica satelitii impotriva unor potentiale atacuri nucleare si de a-si imbunatati capacitatile de urmarire a rachetelor, relateaza Interesting Engineering.
Potrivit colonelului Rob Davis, care gestioneaza achizitiile de senzori spatiali, Forta Spatiala evalueaza modul in care sa se asigure ca satelitii pot rezista unei amenintari nucleare, informeaza DefenseNews. Forta spatiala colaboreaza cu Space Warfighting Analysis Center (SWAC) pentru a determina urmatoarea generatie a acestor capabilitati.
Institutia de aparare se angajeaza intr-un plan pe termen lung pentru a-si imbunatati capacitatile de urmarire a rachetelor, ca raspuns la amenintarile hipersonice care apar din China si Rusia. Ambele tari dezvolta rachete hipersonice care se deplaseaza cu Mach 5 si construiesc sau testeaza arme antisatelit care ar putea perturba operatiunile orbitale.
Forta spatiala se bazeaza pe satelitii mari si costisitori din cadrul Sistemului spatial cu infrarosu pentru avertizarea rachetelor, care sunt rezistenti la radiatii pentru a rezista unui atac nuclear.
Pana in prezent, Agentia pentru Dezvoltare Spatiala (SDA) a lansat cu succes opt sateliti de urmarire a rachetelor pe orbita joasa a Pamantului, iar Comandamentul Sistemelor Spatiale (SSC) se pregateste sa lanseze primul sau satelit pe orbita medie a Pamantului (MEO) in 2026. Ambele organizatii implementeaza satelitii in loturi si intentioneaza sa lanseze noi versiuni la fiecare cativa ani.
Fortele spatiale intentioneaza sa elimine treptat sistemele mai vechi si sa se bazeze exclusiv pe noua arhitectura a satelitilor. In viitorul imediat, serviciul va colabora cu Lockheed Martin si Northrop Grumman pentru a construi cinci sateliti Next-Generation Overhead Persistent Infrared (Next-Gen OPIR) rezistenti la radiatii pentru a inlocui Space-Based Infrared System.
Col. Davis a adaugat, de asemenea, ca Forta spatiala a acordat prioritate imbunatatirii urmaririi tintelor rapide si greu de reperat in fata asigurarii capacitatii de supravietuire a noilor sateliti in cazul unui atac nuclear. Aceasta decizie provine din nevoia urgenta de capacitati mai bune de urmarire si din costurile substantiale asociate cu cresterea rezistentei navelor spatiale.
SDA isi propune sa lanseze aproximativ 500 de sateliti in termen de patru ani, pentru a spori rezilienta impotriva amenintarilor antisatelit. Se preconizeaza ca agentia va investi aproximativ 9 miliarde de dolari la fiecare doi ani.