Savantii avertizeaza ca virusul Covid-19 s-ar fi transformat intr-un virus stomacal, care se raspandeste prin intermediul apelor reziduale
Numarul tot mai mare de cazuri in care virusul Covid-19 este identificat in apele reziduale i-a determinat pe unii oameni de stiinta sa se intrebe daca nu cumva virusul tinteste acum intestinele oamenilor.
Covidul infecteaza in mod traditional oamenii prin nas si gura si se inmulteste in tractul respirator, migrand uneori spre plamani. Dar unii virusologi cred ca virusul Covid si-a modificat cerintele pentru a intra in celule, ceea ce inseamna ca poate infecta mai usor intestinele. Oamenii de stiinta din intreaga lume, inclusiv din SUA, detecteaza urme de Covid in cantitati mult mai mari in apele reziduale.
Microbii stomacali sunt eliminati in cantitati mari in deseurile fecale ale persoanelor infectate. Marc Johnson, virusolog molecular si profesor de microbiologie moleculara si imunologie la Universitatea din Missouri, a declarat pentru cotidianul britanic DailyMail: „Au existat niste niveluri uriase de virus depistate in apele reziduale din Europa si multi dintre noi ne gandeam care ar putea fi posibilele explicatii – daca este vorba doar de o multime de cazuri sau daca exista o alta explicatie”.
In Austria, de exemplu, nivelurile de Covid in apele reziduale au crescut vertiginos de la aproape zero in luna iulie a acestui an la aproximativ 700 de copii genetice pe persoana, ceea ce indica incarcatura virala. Una dintre idei este ca noua varianta JN.1 si-a modificat cerintele pentru a intra in celule, posibil pentru a ocoli imunitatea la vaccin sau infectiile anterioare.
Profesorul Johnson a spus ca „este posibil” ca noua varianta JN.1 dominanta a Covid sa fie mai orientata spre intestine: „O multime de coronavirusuri provoaca probleme gastrointestinale. Exista unele la pisici si porci, la lilieci. Nu sunt infectii respiratorii – sunt infectii gastrointestinale”.
JN.1, tulpina care se afla in spatele ultimului varf de cazuri, este in prezent varianta cu cea mai rapida crestere. Varianta este atat mai infectioasa, cat si mai capabila sa se sustraga sistemului imunitar decat alte tulpini. Dar nu exista nicio dovada ca provoaca o boala mai grava decat alte variante care circula. Cele mai recente date ale CDC arata ca aproape fiecare stat raporteaza niveluri cel putin „ridicate” de Covid in apele reziduale.
De asemenea, a existat o crestere constanta a activitatii virusului in apele reziduale in ultimele sase luni. Intre timp, detectiile in apele reziduale au crescut vertiginos in tari precum Austria, Germania, Elvetia si Singapore. Supravegherea apelor reziduale a fost initiata in timpul pandemiei pentru a urmari noile variante si pentru a avertiza din timp oficialii cu privire la reaparitia bolii.
Studierea probelor de ape uzate a fost esentiala pentru gasirea anumitor variante de Covid deoarece, chiar daca o persoana nu prezenta simptome, virusul era totusi prezent in apele de canalizare. Orice persoana infectata cu un virus elimina fragmente minuscule din ADN-ul acestuia in fecale. Virusologul australian Stuart Turville crede ca JN.1 a gasit o noua cale de intrare in celule si prefera celulele intestinale.