externe

Scandal de proportii in Serbia, dupa ce primarul Belgradului a propus mutarea mormantului lui Iosip Broz Tito in Croatia natala

Primarul nationalist al Belgradului, Aleksandar Sapici, face presiuni pentru exhumarea eroului iugoslav, sustinand ca relocarea lui Tito in locul sau de nastere din orasul croat Kumrovec este o problema cheie pentru Serbia.

„Cred ca mutarea mormantului lui Josip Broz de la Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importanta pentru poporul sarb si pentru viitorul acestei tari”, a declarat Sapic in timpul unei reuniuni a adunarii municipale de luni, care a fost convocata pentru a discuta probleme bugetare.

Cu toate acestea, intr-un interviu acordat Politico in aceasta saptamana, presedintele sarb Aleksandar Vucici a respins categoric aceasta idee.

„Nu se va intampla”, a spus Vucici. „Nu am fost niciodata un mare fan al comunistilor si al regimului comunist, dar Josip Broz face parte din istoria noastra, a trait aici si a fost inmormantat aici, si va ramane o parte din istoria Serbiei si a Iugoslaviei”.

Lupta pentru osemintele lui Tito subliniaza echilibrul delicat pe care liderul sarb, pe care multi din strainatate il considera un nationalist, trebuie sa il mentina in propriile randuri, care includ multe figuri aflate mult mai la dreapta sa.

Tito a fost un titan al istoriei iugoslave si a condus tara timp de decenii, pe vremea cand aceasta era un stat comunist. A fost inmormantat la Belgrad in 1980, in cadrul unor funeralii de stat elaborate. Desi multi din regiune il considera inca o figura unificatoare, nationalistii sarbi sustin ca originea sa etnica croata si slovena cere ca ramasitele sale sa fie mutate in afara granitelor Serbiei.

Sapici a adaugat ca, in loc sa mentina mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslava din capitala, Belgradul ar trebui sa ia in considerare ridicarea unui monument lui Dragoljub „Draza” Mihailovici, liderul sarb al miscarii cetnikilor, care a colaborat cu nazistii si care a fost condamnat la moarte de Tito dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

„Cred ca ar trebui sa aiba in sfarsit un monument in Belgrad, intr-un loc demn, in centrul orasului”, a declarat Sapici.

Propunerea de relocare a lui Tito a provocat disensiuni in cadrul coalitiei de guvernare din Serbia, care, desi este condusa de Partidul Progresist Sarb (SNS), de centru-dreapta, include si Partidul Socialist din Serbia si Miscarea Socialistilor, precum si formatiunea ultranationalista Serbian Oathkeepers.

In afara guvernului, intelectualii proeminenti din Serbia s-au opus ideii de a-l dezgropa pe Tito, care este inca iubit in Serbia si in intreaga regiune.

Strada principala din Sarajevo, capitala Bosniei, poarta inca numele lui Tito, la fel ca strazile din Macedonia de Nord, Muntenegru si Slovenia. Chiar si locuri atat de indepartate de Serbia precum Algeria, Brazilia si Egipt au sosele care poarta numele lui Tito, precum si tarile UE Franta si Italia.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani inchisoare in gulagul lui Putin: „A fost o condamnare la moarte”

Disidentul ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, unul dintre oponentii lui Vladimir Putin care au fost eliberati in…

5 minute ago

Ciclonul Boris devasteaza si nordul Italiei: „A plouat neintrerupt 36 de ore. E dezastru”

Peste 1.000 de persoane au fost evacuate in regiunea Emilia-Romagna din cauza inrautatirii conditiilor meteorologice.…

O oră ago

Lidia Buble a ramas fara permisul auto pentru 60 de zile. Ea a mai fost condamnata in trecut pentru ca a mituit doi politisti rutieri

Artista Lidia Buble intra iar in atentia publica, dar nu datorita performantelor muzicale, ci mai…

O oră ago

Explozii masive in regiunea ruseasca Tver dupa ce dronele ucrainene au lovit un alt depozit de munitie – VIDEO

In apropierea satului Oktiabrski din regiunea ruseasca Tver, dronele au atacat arsenalul 23 al Directiei…

42 de minute ago