Scandal diplomatic in Israel, ambasada Chinei a instalat dispozitive de spionaj in cadouri oferite ministrilor de la Tel Aviv. Ce au descoperit serviciile de informatii

externe

Serviciile de securitate au descoperit ca o cana de calatorie oferita cadou de ambasada Chinei in Israel unui ministru israelian continea o componenta suspectata a fi un posibil dispozitiv de spionaj, a anuntat marti dimineata Times of Israel.

Army Radio a relatat pentru prima data ca un control de securitate de rutina a constatat ca una dintre mai multe astfel de cani trimise de ambasada chineza birourilor guvernamentale continea o componenta suspecta.

O examinare ulterioara a ridicat suspiciunea ca acea componenta era un dispozitiv de ascultare si a fost alertat Shin Bet. Toate canile trimise de ambasada au fost colectate pentru o inspectie suplimentara, se arata in rapoarte.

In plus, toate birourile guvernamentale au fost informate sa fie foarte atente la primirea de cadouri de la entitati straine, deoarece „acestea pot contine dispozitive de ascultare sau camere de luat vederi”.

Cana suspecta a fost trimisa de ambasada chineza catre Ministerul Stiintei si Tehnologiei si era cel mai probabil destinata ministrului Inovarii, Stiintei si Tehnologiei, Orit Farkash Hacohen, potrivit unui oficial israelian anonim citat de site-ul de stiri Walla.

Cana a fost examinata inainte de a ajunge la biroul ei, a declarat oficialul, adaugand ca o cana similara fusese trimisa biroului ministrului transporturilor Merav Michaeli.

Ambele ministere sunt relevante pentru proiectele de infrastructura israeliene de care China este interesata, a precizat raportul.

Oficiali din cadrul Ministerului de Externe au declarat ca analizeaza incidentul, a relatat Channel 12, mentionand ca detaliile sunt inca neclare.

Cu toate acestea, a fost remarcabila publicarea unor astfel de suspiciuni de catre mai multe agentii de presa, in timp ce ancheta este inca in curs de desfasurare.

Pe fondul unui razboi comercial intre SUA si China, care a avut un flux si un reflux in ultimii ani, atat sub administratia Trump, cat si sub cea a lui Biden, Israelul si China au inregistrat o incalzire a relatiilor si un interes tot mai mare al Chinei pentru inovatiile israeliene, in special in domeniul tehnologiei medicale, al roboticii, al tehnologiei alimentare si al inteligentei artificiale.

In timp ce administratia Biden nu a facut inca cerinte specifice Israelului in ceea ce priveste relatiile sale cu China, SUA a adus in discutie in mod public relatia Israelului cu China de mai multe ori in ultima vreme.

Datele publicate de Biroul National de Statistica al Israelului in ianuarie au indicat ca in 2021 China a devenit cea mai mare sursa de importuri a Israelului, depasind chiar si Statele Unite.

In aceeasi luna, Israelul si China au organizat o comisie comuna privind cooperarea in domeniul inovarii, condusa de ministrul de externe Yair Lapid si de vicepresedintele Chinei, Wang Qishan. Comitetul a convenit asupra unui plan de trei ani pentru reglementarea cooperarii si a dialogului de la guvern la guvern intre cele doua tari pana in 2024.

In timp ce isi consolideaza treptat legaturile cu Beijingul, guvernul israelian a notificat, de asemenea, administratiei Biden ca va tine Casa Alba la curent in ceea ce priveste acordurile semnificative pe care le incheie cu China si ca este pregatit sa reexamineze aceste acorduri daca SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, ridica o opozitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: