Guvernul italian condus de premierul Mario Draghi este criticat de parlamentari pentru ca a angajat firma de consultanta McKinsey sa il ajute la elaborarea planului national de redresare si rezilienta, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.
McKinsey va consilia Ministerul de Finante si va ajuta la accelerarea elaborarii planului pe baza caruia Italia intentioneaza sa cheltuie cele 209 miliarde de euro care ii revin din Planul UE, a informat Ministerul italian de Finante intr-un comunicat publicat sambata. Comunicatul nu ofera detalii cu privire la ce va face McKinsey, dar o suma de 25.000 de euro este una foarte mica pentru standardele firmei de consultanta.
Mario Draghi, un tehnocrat fara afiliere politica, care anterior a fost presedinte al Bancii Centrale Europene, a fost numit prim-ministru luna trecuta, dupa colapsul precedentei coalitii guvernamentale. Prima sa prioritate este rescrierea planului national de redresare, care trebuie trimis Comisiei Europene pana in luna aprilie.
Cu toate acestea, dezvaluirile privind implicarea McKinsey in elaborarea planului national de redresare al Italiei au declansat critici pe Twitter din partea parlamentarilor care formeaza coalitia care il sprijina pe Draghi.
„Trebuie sa chemam cei mai buni specialisti ai statului, poate tinerii, nu sa delegam aceasta sarcina catre firmele din sectorul privat”, a spus parlamentarul Giuseppe Provenzano, membru al Partidul Democrat, una dintre formatiunile care formeaza coalitia guvernamentala, intr-o postare pe Twitter. Colegul sau Antonio Misiani a apreciat si el ca „orice modificari aduse planului de redresare trebuie comunicate si explicate Parlamentului”.
Stefano Fassina, deputat din partea Partidului Liberi si Egali (LEU), un alt partid din coalitia guvernamentala, a apreciat si el ca decizia de a angaja firma de consultanta McKinsey este una „umilitoare” pentru functionarii publici si, de asemenea, una care elimina responsabilitatea politica.
In replica, Ministerul Italian de Finante a precizat ca responsabilitatea pentru fiecare decizie care are legatura cu planul national de redresare va ramane in mainile ministerelor si administratiei publice.
Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, in valoare de 750 de miliarde euro, include granturi si imprumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au cazut de acord sa se imprumute, sa cheltuie si sa ramburseze in comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor sa isi revina din recesiunea provocata de izolare si acum se concentreaza asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui acesti bani.
Comisia Europeana va distribui acesti bani in transe, in functie de atingerea anumitor indicatori de catre guvernele statelor membre.
Romania va avea la dispozitie 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta pentru implementarea planului national. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat saptamana trecuta ca Planul National de Redresare si Rezilienta va fi reorganizat pe cei sase piloni prevazuti de Parlamentul European si vor continua negocierile cu ministrii, astfel incat in perioada urmatoare sa fie gata forma refacuta.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…