Autoritatile din Italia sunt acuzate ca au falsificat magnitudinea cutremurului produs, miercuri, in centrul tarii, pentru a evita sa plateasca cetatenilor despagubiri in urma daunelor produse de seismul devastator. Insa aceste speculatii ar fi demontate de seismologi si mai multi ziaristi din Italia.
Un cutremur cu magnitudinea de moment 6,2, potrivit institului american USGS, a avut loc miercuri, la ora locala 3.36 (4.36, ora Romaniei), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, intr-o zona muntoasa din centrul Italiei. USGS sustine ca acesta s-a produs la mica adancime, de circa 10 kilometri.
Cu toate acestea, autoritatile italiene sustin ca seismul a avut magnitudinea 6 si s-a produs la numai patru kilometri adancime.
Plecand de la aceasta diferenta, in media italiana au aparut ipoteze potrivit carora Institutul National de Geofizica, la cererea autoritatilor, a falsificat magnitudinea seismului initial, pentru ca statul sa nu fie obligat sa plateasca despagubiri, asa cum prevede o lege adoptata in 2012, conform News.ro.
“In afara tarii se vorbeste de o magnitudine de 6,2. Potrivit legii Monti, daca un seism nu trece de 6,1 statul nu plateste despagubiri”, este unul dintre mesajele aparute pe Twitter si citate de publicatia La Stampa, care incearca insa sa demonteze o astfel de speculatie.
Autorul articolului din La Stampa mentioneaza ca cei care cred in aceasta teorie a conspiratiei isi bazeaza speculatiile pe o lege adoptata in 2012, in contextul cutremurului din L’Aquila.
“Farsa care circula pe Internet se bazeaza pe decretul numarul 59 adoptat pe 15 mai 2012, prin care guvernul condus atunci de Monti a reorganizat Protectia Civila. Articolul 2 din decret stipula urmatoarele: „Pentru a permite inceperea unei scheme de asigurare pentru acoperirea riscurilor legate de catastrofe naturale” exclude „interventia statului, chiar si partial, pentru pagubele produse cladirilor”. La momentul respectiv, presa a scris ca statul nu va mai plati despagubiri in cazul producerii de cutremure. Insa, adevarul este ca temutul articol 2 a fost anulat prin legea numarul 100 din 12 iulie 2012”, scrie La Stampa.
Un alt aspect sesizat de publicatia italiana se refera la faptul ca magnitudinea ar sta la baza platii despagubirilor, cand de fapt acestea sunt calculate in functie de intensitatea seismului, care sunt doua valori total diferite.
Institutul National de Geofizica din Italia a explicat ca magnitudinea cutremurului este data in Italia la 6.0 si in exterior la 6.2 deoarece aceasta este calculata si detectata in feluri diferite de la statie la statie.
Bilantul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 278 de morti si aproape 400 de raniti, a anuntat Protectia Civila.
Reprezentanti ai Protectiei Civile, care au actualizat bilantul vineri dupa-amiaza, au anuntat ca 238 de persoane au fost salvate dintre daramaturi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…