Scandalul diplomatic in America Latina se extinde: Guvernele din America Latina fac front comun cu Mexicul in cazul conflictului cu Ecuador

externe

Guvernele tarilor din America Latina, au facut front comun cu Mexicul, dupa ce politia ecuadoriana a intrat cu forta in ambasada sa din Quito pentru a aresta un politician controversat caruia i-au fost acordat azil de catre autoritatile mexicane, potrivit Reuters.

Arestarea fostului vicepresedinte al Ecuadorului, Jorge Glas, care a fost retinut sub acuzatia de coruptie, a dus la suspendarea relatiilor cu Quito, guvernul presedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador declarand ca incursiunea in ambasada sa si arestarea fostului vicepresedinte reprezinta un act „autoritar” si o incalcare a dreptului international si a suveranitatii Mexicului.

Guvernul presedintelui Ecuadorului, Daniel Noboa, a sustinut ca protectia oferita este ilegala din cauza acuzatiilor de coruptie cu care se confrunta Glas.

Totusi, conform dreptului international, ambasadele sunt considerate teritoriul suveran al tarii pe care o reprezinta.

Sambata, guvernele din intreg spectrul politic din America Latina, inclusiv Brazilia si Columbia de stanga, si Argentina si Uruguay de dreapta, au criticat aspru arestarea lui Glas, care cautase refugiu in ambasada din decembrie.

El a putut fi vazut intr-un videoclip care circula pe retelele de socializare dus la aeroportul din capitala Quito, flancat de soldati puternic inarmati. Apoi a fost urcat intr-un avion si dus la o inchisoare din Guayaquil, cel mai mare oras al natiunii andine.

Fotografiile de pe retelele de socializare, inclusiv una postata de ministrul de externe al Cubei, au aratat politisti sau soldati inarmati escaladand ceea ce parea a fi zidul ambasadei. Reuters nu a putut confirma imediat autenticitatea fotografiilor.

Guvernul Braziliei a condamnat actiunea Ecuadorului ca fiind o „incalcare clara” a normelor internationale care interzic un astfel de raid asupra unei ambasade straine.

Intr-un interviu acordat radiodifuzorului local Milenio sambata dimineata, secretarul pentru relatii externe al Mexicului, Alicia Barcena, si-a exprimat socul produs de incursiunea Ecuadorului in ambasada tarii, situata in districtul financiar din Quito. Ea a adaugat ca lui Glas i s-a acordat azil dupa o analiza exhaustiva a circumstantelor referitoare la acuzatiile cu care se confrunta.

Tot sambata, Organizatia Statelor Americane, cu sediul la Washington, a lansat un apel la dialog pentru a rezolva diferendul tot mai mare dintre Ecuador si Mexic, adaugand intr-o declaratie ca va fi convocata o sesiune a consiliului permanent al organismului pentru a discuta necesitatea „respectarii stricte” a tratatelor internationale, inclusiv cele care garanteaza dreptul la azil”.

Intre timp, presedintele columbian Gustavo Petro a sustinut intr-o postare pe X ca America Latina „trebuie sa pastreze vii preceptele dreptului international in mijlocul barbariei care avanseaza in lume”.

Guvernul lui Petro a anuntat ca va cauta protectie juridica privind drepturile omului pentru Glas, acum retinut.
Glas, condamnat de doua ori pentru coruptie, se afla in ambasada din Quito de cand a cerut azil politic in decembrie, o solicitare pe care Mexicul i-a acordat-o vineri.

Autoritatile ecuadoriene au cerut fara succes permisiunea Mexicului de a intra in ambasada si a-l aresta pe Glas.

In 2017, Glas, vicepresedinte al fostului presedinte Rafael Correa, si el de stanga, a fost condamnat la sase ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de luare de mita de la firma braziliana de constructii Odebrecht in schimbul acordarii unor contracte guvernamentale.

Intrucat se confrunta cu un nou mandat de arestare pentru acuzatii separate de coruptie, Glas a sustinut ca este victima persecutiei politice, acuzatie pe care guvernul Ecuadorului a negat-o.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: